Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgori mogući scenarij

VIDEO Zbog erupcije evakuiran grad na Islandu: Lava stigla do kuća, glavna cesta prema gradu je odsječena

Kako se pretpostavljalo, erupcija na poluotoku Reykjanes stigla je do grada Grindavika. Erupcija se dogodila u ranim jutarnjim satima u nedjelju, kada je lava preplavila ribarsko mjesto, te prisilila cijelo stanovništvo na evakuaciju iz grada.

Erupcija vulkana pored grada Grindavika koja se dogodila u ranim jutarnjim satima u nedjelju dosegnula je to ribarsko mjesto i primorala mještane na evakuaciju.

Prema stručnjaku, ova erupcija predstavlja najgori mogući scenarij, s obzirom na ozbiljnost situacije. Unatoč obrambenim mjerama koje su bile izgrađene nakon prethodne erupcije u prosincu, lavina je djelomično probila te barijere, što je dovelo do ozbiljnih posljedica. Kao rezultat toga kuće gore, a glavna cesta prema gradu odsječena je zbog toka lave.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Nikola Grmoja Aktualno prijepodne Dohvatili se Plenković i Grmoja, komplimenti su letjeli na sve strane: ''Savjet - ni pod utjecajem opijata ne surađujte s njima!''

Evakuacija cijelog stanovništva grada bila je nužna radi sigurnosti, dok se lokalne vlasti nastoje nositi s posljedicama erupcije.

Erupciji prethodili potresi

Islandski predsjednik Gudni Johannesson u svom obraćanju naciji pozvao je ljude da se drže zajedno i iskažu suosjećanje prema onima koji ne mogu biti u svojim domovima. Izrazio je nadu da će se situacija smiriti, ali i upozorio kako je situacija nepredvidljiva.

Erupciji su prethodili snažni potresi u prosincu. Nakon tog događaja izgrađeni su zidovi oko vulkana kako bi se spriječilo da rastaljeno kamenje dođe do Grindavika, gradića od 4000 stanovnika.

Pročitajte i ovo Sa zgrade u centru Zagreba otpali dijelovi pročelja - 1 Nedaleko od Zrinjevca FOTO Sa zgrade u centru Zagreba pali dijelovi pročelja: Policija na terenu, u ulici obustavljen promet

Islandski meteorološki ured (IMO) izvijestio je da su neki dijelovi barijera probijeni, što je omogućilo da lava dosegne grad i izazove požare koji su zahvatili kuće i zgrade.

Unatoč erupciji nije bilo prekida domaćih ili međunarodnih letova. Zrakoplovni kod u boji IMO-a za poluotok Reykjanes bio je narančast u ponedjeljak ujutro, što signalizira da erupcija i dalje traje, ali s malo ili nikakvom emisijom pepela.

Letovi iz obližnje zračne luke Keflavik nastavili su se odvijati normalno.

Stanovnici Grindavika, na jugozapadu Islanda, koji su se nedavno vratili nakon prethodne erupcije, ponovno su bili prisiljeni napustiti svoje domove usred nove erupcije.

Stanovnici u neizvjesnosti

Novinar i vulkanolog Robin Andrews opisuje trenutačnu erupciju kao izuzetno opasnu i ističe da prodor lave u grad predstavlja ozbiljnu prijetnju. Govoreći za BBC, naglasio je da izlazak lave iz dviju trenutačnih pukotina ne pokazuje nikakve znakove usporavanja.

Za Dnevnik Nove TV kriznu situaciju opisao je i Emil Gluhakić, Hrvat koji živi u Grindaviku.

"Što se tiče trajanja i opsega štete, trenutačno je to nemoguće precizno procijeniti", dodao je Andrews.

Pročitajte i ovo Ilustracija vlada donijela odluku Dobre vijesti za vozače: Niže cijene goriva od utorka

Posebno je upozorio na potencijalno ozbiljne posljedice erupcije za ljude s prethodnim respiratornim problemima jer vulkanska aktivnost oslobađa plinove poput sumporova dioksida, koji mogu biti iritantni za kožu, oči, nos i grlo.

Nastavak vulkanske aktivnosti stvara dodatne probleme za lokalnu zajednicu koja se suočava s novim valom evakuacija i opasnostima po zdravlje.

Premijerka Katrín Jakobsdóttir izjavila je da će vlada održati sastanak u ponedjeljak kako bi razmotrila stambene mjere za evakuirane stanovnike Grindavika.

"Ono što se događa danas crni je dan za Grindavik i crni dan za cijeli Island, ali sunce će se ponovno pojaviti. "Zajedno ćemo prevladati ovaj šok i suočiti se sa svime što dolazi. Naše misli i molitve su s vama", rekla je premijerka i dala dašak optimizma stanovnicima pogođenog mjesta.

Proglašeno stanje hitnog slučaja

U Islandu je proglašeno stanje hitnog slučaja, što je najviša razina na ljestvici od tri razine, a ukazuje na potencijalnu prijetnju ljudima, zajednicama, imovini i okolišu.

Pročitajte i ovo Andronico Luksic sa suprugom 23 milijarde dolara Nasljednici poznatog Hrvata raspolažu basnoslovnom imovinom, najbogatiji su u svojoj zemlji

Nedjeljna erupcija predstavlja petu vulkansku aktivnost duž poluotoka Reykjanes od 2021. godine.

Island se nalazi iznad Srednjoatlantskog grebena, granice između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, što rezultira prisutnošću 33 aktivna vulkanska sustava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene