Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lava se slijeva, gore kuće

Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad''

Aktualno Galerija Island, 14.01.2024. - 1 Island, 14.01.2024. - 1 Foto: AFP Island, 14.01.2024. - 2 Island, 14.01.2024. - 2 Foto: AFP Island, 14.01.2024. - 3 Island, 14.01.2024. - 3 Foto: AFP Posljedice erupcije vulkana - 2 Posljedice erupcije vulkana - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +8 Posljedice erupcije vulkana - 3 Galerija 1/13 >>
Lava se slijeva ulicama, gore kuće, stanje na Islandu nakon najnovije erupcije vrlo je teško. Za Dnevnik Nove TV javio se Hrvat Emil Gluhalić, s kojim je o aktualnom stanju u Grindaviku razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

Erumpirao je vulkan na jugozapadu Islanda. Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavika iz kojega se za Dnevnik Nove TV javio Emil Gluhalić.

''Nastupile su dvije erupcije danas, prva je bila oko osam, a druga oko 11, što je bilo nagoviješteno još sinoć'', kazao je Gluhalić.

Posljedice erupcije vulkana - 1 Emil Gluhalić (Foto: Dnevnik Nove TV)

Sve se više ljudi iz minute u minutu evakuira u strahu da bi lava mogla doći do grada Grindavika.

''Magma leži vrlo plitko, to je bio dobar razlog za evakuaciju večeras. Stvari se brzo odvijaju. Nažalost, ova lava će brzo poteći do naselja u Grindaviku'', kazao je geofizičar s Islandskom sveučilišta Magnus Tumi Gudmundssont.

Lava je već stigla u grad i zahvatila dio kuća.

''Ispred grada je napravljen zid kao nasip koji bi eventualno branio grad od erupcije, samo je sada problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar tog zida. Do ovog trenutka već je izgorjelo nekoliko kuća i lava se kreće slobodno po gradu'', kazao je Gluhalić. 

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Arhitektura mira Dan kada je razum pobijedio oružje: Hrvatska se upisala u svjetsku povijest, a isto bi mogla i danas - ''Mogućnost izgradnje bolje budućnosti nije nikada izgubljena''

Vlasti neumorno rade sve što je u njihovoj moći, a nadzornica Ureda nacionalnog povjerenstva policije Vidir Reynisson objasnila je: ''Radimo sa znanstvenicima i kontinuirano procjenjujemo situaciju. Gledamo model toka lave kako bismo razumjeli situaciju i vidjeli koje se radnje mogu poduzeti da se zaštiti infrastruktura koja bi mogla biti ugrožena.''

''Sve što možemo raditi u ovakvom trenutku je da sjedimo i čekamo što će se dogoditi i kolika šteta eventualna može biti i što se može spasiti u nekom periodu'', kazao je Gluhalić.

Pročitajte i ovo Karta hrvatskog podmorja Mapiranje Jadrana U moru kraj hrvatskih otoka otkrivene nepoznate strukture: "Nevjerojatne su i ne znamo kako su nastale"

Bila je ovo druga vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda u manje od mjesec dana i peta od 2021. godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene