Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod Grindavika

VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

Aktualno Galerija Island, 14.01.2024. - 2 Island, 14.01.2024. - 2 Foto: AFP Island, 14.01.2024. - 1 Island, 14.01.2024. - 1 Foto: AFP Erupcija vulkana na Islandu Erupcija vulkana na Islandu Foto: Afp Stanovnici promatraju dim nakon erupcije - 1 Stanovnici promatraju dim nakon erupcije - 1 Foto: Afp +4 Stanovnici promatraju dim nakon erupcije - 2 Galerija 1/9 >>
Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u nedjelju, priopćio je tamošnji meteorološki ured, što je peta erupcija na poluotoku Reykjanes od 2021. Lava je zahvatila gradić Grindavik i izgorjele su dvije kuće.

Stanje nakon erupcije vulkana postaje dramtičnije. Naime, nakon što je do njih došla lava, počele su gorjeti tri kuće, javljaju islandski mediji.

Mlaz lave i dim izbijali su iz pukotina u tlu na širem području sve do grada Grindavika, prikazuju slike koje je objavio dnevni list Morgunbladid.

"Nijedan život nije u opasnosti, no infrastruktura je možda ugrožena", rekao je islandski predsjednik Gudni Johannesson na društvenoj mreži X, dodavši da zračni promet nije poremećen.

Erupcija je krenula rano u nedjelju sjeverno od gradića Grindavika, koji je nekoliko sati ranije evakuiran, po drugi puta od studenog zbog straha od erupcije usred pojačane seizmičke aktivnosti, kazale su vlasti.

Vlasti su u proteklih nekoliko tjedana pokušale izgraditi barijere kako bi spriječile da lava dođe do Grindavika, otprilike 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reykavika, no lava je te prepreke probila.

Obližnja Plava laguna je u nedjelju zatvorena, stoji na njihovoj internetskoj stranici.

 

Island, 14.01.2024. - 2 Island, 14.01.2024. - 1 Foto: AFP

Island, 14.01.2024. - 2 Island, 14.01.2024. - 2 Foto: AFP

Hitne službe poslale su poruke ljudima da ne prilaze Grindaviku. 

Podsjetimo, ranije danas helikopter obalne straže poslan je da procijeni situaciju i točnu lokaciju, priopćila je agencija Civilne zaštite nakon što je još jedan vulkan erumpirao na Islandu. 

Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavik.

"Lava teče prema Grindaviku, nekoliko stotina metara sjeverno od grada - to je 400 do 500 metara", rekla je Kristin Jonsdottir iz islandskog meteorološkog ureda za islandsku televiziju RUV.

"Prema prvim slikama iz nadzornog leta obalne straže, otvorila se pukotina na obje strane obrambenih objekata koji su se počeli graditi sjeverno od Grindavíka", objavio je Islandski meteorološki ured (IMO), prenosi Sky News.

 

Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća troje ozlijeđenih FOTO Policija objavila kako je došlo do teške nesreće: Vozač ispao iz vozila, drugi auto završio u kanalu

Grindavik je na kraju bio pošteđen jer je lava tekla u drugom smjeru od grada.

Ležeći između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene