Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Škoda otišla najdalje

Bitka protiv nedostatka radne snage: Češkoj nedostaju radnici, drastično rastu plaće

Češki radnici (Foto: Arhiva/AFP)
Češki radnici (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Češki radnici polako, ali sigurno dobivaju rat protiv malih plaća. Naime, s obzirom na to da Češka ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u EU-u, njezine tvrtke bore se protiv pomanjkanja radne snage – povećanjem plaća i davanjem bonusa.

Trend je to koji će se, prema riječima šefa čeških sindikata Josefa Stredula, nastaviti i u nekoliko idućih godina jer je cijena radne snage u Češkoj i dalje mnogo manja nego u zapadnim zemljama EU-a, piše Bloomberg.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

"Srednjoročno gledano, pogotovo u iduće tri ili četiri godine, možemo realno očekivati rast plaća između tri i pet posto godišnje", istaknuo je Stredula.

Češka je u zadnjem kvartalu 2017. godine zabilježila prosječan rast plaća od osam posto i tad je prosječna plaća iznosila 1430 dolara (31.646 čeških kruna).

Taj je porast utjecao i utjecat će na sve, od poboljšanja životnog standarda, po kojem su Česi prešli starosjedioce EU-a Grčku i Portugal, a dišu za vrat i Španjolskoj, pa do monetarne politike.

Što se problema manjka radne snage tiče, manjak vozača javnog prijevoza u Pragu doveo je do smanjenja usluga javnog prijevoza u prva dva tjedna u siječnju, dok su novi vozači u Brnu, drugom po veličini češkom gradu, dobili bonuse u iznosu od tri plaće za potpisivanje ugovora o radu u ožujku.

Škoda, najveći češki proizvođač i izvoznik, otišla je najdalje i u travnju je pristala na povećanje plaća radnicima za nevjerojatnih 20 posto, uključujući bonuse i prekovremene sate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene