Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEKI VEĆ PREBOLJELI

Splitsko-dalmatinska županija testirala maturante na koronu, objavili rezultate za nešto manje od tisuću učenika

Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr)
Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Splitsko-dalmatinska županija provela je brzo antigensko testiranje na 973 maturanta. Nitko od testiranih nije pozitivan na koronavirus te će Županija uskoro provesti još jedno takvo testiranje.

Županija je, u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, lokalnim Stožerom civilne zaštite i liječnicima školske medicine, organizirala masovno brzo antigensko testiranje njihovih maturanata. Ciljani broj testiranih učenika bio je 1500, no odazvala su se 973 maturanta. Za 73 maturanta se pokazalo da ne trebaju pristupiti testiranju jer su već preboljeli COVID-19, a preostalih 472 testiranju se nije odazvalo.

Od ukupnog broja testiranih, nitko nije pozitivan na koronavirus, otkrio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, Tomislav Đonlić.

''To je za nas izuzetno dobra vijest, znači da nemamo asimptomatskih slučajeva među tom populacijom. Također, pokazalo se kako je procjena da se od početka drugog polugodišta maturanti vrate na nastavu uživo u škole bila ispravna'', komentirao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nadređeni nemoćni Liječnica na Šolti ne želi cijepiti pacijente, kolege uvjerava da korona ne postoji: "To vam nije dobro"

Tomislav Đonlić je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da to neće biti jedino testiranje među učenicima.

''Procjenjivat ćemo i dalje epidemiološku situaciju, a tijekom drugog polugodišta u suradnji s Nastavnim zavodom i liječnicima obiteljske medicine planiramo provesti još jedno brzo antigensko testiranje među učenicima'', otkrio je.

Od 1. veljače u školske klupe se vraćaju učenici viših razreda osnovne škole te svi maturanti te će tako u virtualnoj nastavi ostati samo učenici srednjih škola koji nisu na završnoj godini.

''Za dva tjedna ponovno ćemo razmotriti tu odluku. Ako epidemiološka situacija ostane povoljna, nadamo se da će ćemo od sredine veljače imati sve učenike u školama'', rekao je Đonlić.

Pročitajte i ovo BiH policija (Foto/Arhiva: AFP) ugušili ih ispušni plinovi? Tragedija u Bosanskoj Kostajnici: Mladić i djevojka pronađeni mrtvi u garaži

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama u Pločama Propust liječnika u hitnoj doveo do smrti pacijenta, ravnatelj: "Pokrenuo sam postupak otkazivanja njegova ugovora o radu"

Krajem studenog se u Zagrebu također provelo isto istraživanje. Sudjelovalo je oko dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola, kao i 400-tinjak prosvjetnih djelatnika. U samo 2,2 posto testiranih učenika srednjih škola u 1,1 posto osnovnoškolaca utvrđena je zaraza koronavirusom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene