Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLIKO SMO SVE PLATILI

Gdje je nestao Andrija? Od virtualnog COVID pomoćnika ni traga ni glasa, a što je s ostalim aplikacijama za borbu protiv korone?

Aktualno Galerija Aplikacija za borbu protiv koronavirusa - 1 Aplikacija za borbu protiv koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Aplikacija za borbu protiv koronavirusa - 2 Aplikacija za borbu protiv koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Aplikacija za borbu protiv koronavirusa - 3 Aplikacija za borbu protiv koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Aplikacija za borbu protiv koronavirusa - 4 Aplikacija za borbu protiv koronavirusa - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija, aplikacija za borbu protiv koronavirusa Galerija 1/5 >>
U borbi protiv koronavirusa trebale su pomoći i brojne aplikacije, internetske stranice, platforme... Istražili smo gdje je nestao pomoćnik za COVID, Andrija, ali i koliko smo sve platili.

Sjećate se Andrije? Dijelio je savjete dok još gotovo nitko nije ništa znao o koronavirusu. Godinu i pol kasnije, reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak pokušala je kontaktirati tog virtualnog pomoćnika, no bez uspjeha.

"Malo tko je primijetio, no nema ga već pola godine. Na Andrijinoj službenoj stranici piše da od 1. lipnja njegove usluge više nisu dostupne", rekla je.

Pomagao je dosta, uvjeravaju u Ministarstvu zdravstva - u prvom tjednu rasteretio je epidemiološke korisničke službe za 25 posto. Razmijenjeno je 2.500.000 poruka. riješeno je 6000 kviz pitanja, preuzelo ga je 90.000 ljudi, što je oko dva posto ukupnog stanovništva.

Koštao je nula kuna - jer je bio donacija nekoliko informatičkih tvrtki. Za razliku od plaćene platforme Cijepise - koja je u počecima imala cijeli niz grešaka. A završila je pod povećalom USKOK-ovih istražitelja.

Do sada je putem Cijepise interes za cijepljenje pokazalo 300.000 građana, od ukupno 2,2 milijuna cijepljenih. Projekt "cijepi se" košta oko 2,5 milijuna kuna plus PDV.

"Stranica Cijepise ažurirana je podacima o booster dozi, ali još uvijek nisu stavili najnovije informacije HZJZ-a, pa tu još uvijek stoji preporuka da se ta doza uzme najmanje nakon šest mjeseci, a to je sada prepravljeno na već nakon najmanje tri mjeseca", objasnila je Bolšec Oblak.

Slabo je u Hrvatskoj zaživjela i aplikacija STOP COVID - osmišljena za lovljenje kontakata. "Nisam zadovoljan činjenicom kako je zaživjela aplikacija STOP COVID", rekao je u studenome 2020. godine ministar zdravstva Vili Beroš.

Ni godinu dana nema razloga za zadovoljstvo - pomogla je obavijestiti kontakte za 80 zaraženih osoba. A u Hrvatskoj je dijagnozu COVID-a imalo više od 600 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Danas puno manje novozaraženih nego prije tjedan dana: Imamo 453 nova slučaja, 47 ljudi je preminulo

Pročitajte i ovo Kreće cijepljenje djece - 1 48.000 doza Danas stiže cjepivo za djecu: Provjerili smo gdje će ga djeca moći dobiti i koje su moguće nuspojave....

Dodajmo ovome da je u Hrvatsku stiglo Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina. U Zavodu za javno zdravstvo ističu da cijepljenje djece nije obvezno te da je odluka na roditeljima.

Kako javljaju iz županijskih zavoda, svi će organizirati cijepljenje kroz pedijatrijske ambulante, školsku i obiteljsku medicinu. Tamo gdje interes bude veći - organizirat će se cijepljenje i na punktovima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene