Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji su kriteriji?

Znate li da vam epidemiolozi COVID mogu dijagnosticirati i bez testiranja? Provjerili smo kako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Međimurskoj županiji epidemiolozi su tijekom prošlog tjedna bez testiranja infekciju COVID-19 dijagnosticirali kod ukupno 119 osoba. Provjerili smo po kojim se kriterijima osoba smatra zaraženom koronavirusom ako se ne obavi testiranje.

Kao i kod svake zarazne bolesti, postoje kriteriji po kojima epidemiolozi klasificiraju zaražene kao moguće, vjerojatne ili potvrđene slučajeve.

Pročitajte i ovo Kolona za testiranje na koronavirus Uvodi se novo radno vrijeme Ne smanjuju se gužve za testiranje: Pogledajte nepreglednu kolonu automobila ispred Zavoda Andrija Štampar Slika nije dostupna Novi drive in Jedan grad uskoro uvodi brzo testiranje na COVID-19: Nalazi će biti gotovi u roku od nekoliko sati, a evo i koliko će koštati

U slučaju zaraze virusom SARS-CoV-2 najnovije kriterije objavio je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), a epidemiološkim službama u Hrvatskoj proslijedio ih je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Epidemiologinja i voditeljica djelatnosti epidemiologije u ZJZ-u Međimurske županije dr. med. Višnja Smilović za dijagnostiku COVID-a bez testiranja dala je konkretan primjer.

"Kada po kliničkim kriterijima prijavljujemo zarazu virusom SARS-CoV-2, ta osoba mora imati epidemiološku poveznicu. Dakle, ako netko od ukućana ima zarazu potvrđenu PCR testom, a drugi ukućan razvije iste ili slične simptome, onda ga ne treba testirati i on je po klasifikaciji vjerojatan slučaj", pojasnila je za DNEVNIK.hr.

Dr. Smilović dodaje kako je ECDC početkom tjedna promijenio i definiciju po kojoj se zaraza COVID-19 smatra potvrđenom ako je osoba pozitivna na PCR testu, ali i na brzom antigenskom testu.

"No i tu je važno znati kod koga se antigenski test može raditi, znači to mora biti osoba sa simptomima. Test mora biti i validiran", kaže dr. Smilović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene