Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispriječila se birokracija

Herojski čin petorice mještana otkrio potresnu Valentinovu priču: "Očuh me izvadi iz kolica, uzme u naručje i nosi... Bude mi teško"

Aktualno Galerija Valentino Čolak - 1 Valentino Čolak - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Valentino Čolak - 2 Valentino Čolak - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Valentino Čolak - 3 Valentino Čolak - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Valentino Čolak - 4 Galerija 1/4 >>
Dnevnik Nove TV izvijestio je o herojskom činu petorice mještana Slavonskog Broda, koji su skočili u Savu i spasili 30-godišnjeg čovjeka s invaliditetom, koji je nesretnim slučajem upao u rijeku. No, taj je slučaj otkrio jednu drugu priču. Zbog birokratskih prepreka mladić u kolicima mora živjeti na četvrtom katu zgrade bez lifta, a prilagođene gradske infrastrukture - nema.

Svakoga dana Valentina, koji boluje od cerebralne paralize, očuh Ilija nježno će podići iz kolica i s njim u naručju spustiti se pješice s četvrtog kata. To je jedini način kako bi Valentino izašao na zrak i krenuo u, kako kaže, "šetnje koje mu ispunjavaju život".

"Očuh me izvadi iz kolica, uzme u naručje i nosi... Bude mi teško jer znam da i njemu nije lako", rekao je Valentino Čolak.

Majka će im spustiti kolica. Timski je to rad u obitelji koja je ispunjena ljubavlju. A očuh i sin imaju posebnu vezu.

Pročitajte i ovo Zgrada sastanka SDP-a - 3 Što slijedi? Zagrebački SDP sazvao sjednicu, s proslave došao i Grbin. Jedna od glavnih točaka je zahtjev članova za unutarstranačkim izborima

Kada se vrati iz svoje šetnje, na isti način moraju se vratiti na četvrti kat u maleni jednosobni stančić koji unajmljuju. Veći stan i na nižem katu ne mogu si priuštiti.

"Stan od 26 kvadrata, ovdje živimo ja, moja supruga i moj pastorak", poručio je Ilija Filipović.

"Lijepo nam je što smo svi skupa, ali spavamo svi zajedno u jednoj prostoriji. Valentino, kako je u kolicima, on ne može ni u krevet, moram ga u krevet staviti, moram ga obući, moram ga presvući", istaknula je Katica Filipović.

Za gradske stanove namijenjene za socijalne slučajeve i invalide ova obitelj ne može se prijaviti jer - ispriječila se birokracija. Ilija je hrvatski branitelj i prima mirovinu, a Katica prima invalidninu za sina. To se računa kao dva primanja u obitelji, a statut kaže da ih to isključuje s liste kandidata za dodjelu stana, donosi reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Stoga će i dalje na četvrtom katu Valentino slušati glazbu, gledati omiljene kriminalističke serije i svoju najveću strast – nogomet.

"Nadam se da si vidio majicu kad ste došli koja je bila na meni", rekao je Valentino reporteru i nastavio:  "Dinamo!". Na pitanje tko mu je najbolji igrač, odgovara: "Moj Dominik Livaković"

Pročitajte i ovo Vrućina u automobilu Novi slučaj Koliko brzo vrućina u automobilu može postati fatalna za djecu? Ekipa Dnevnika Nove TV provela je eksperiment, rezultati su zastrašujući

"Ali nije da ti Dinamo baš dobro igra ove sezone. Nećete se vi dobro provesti kod nas. Dobit ćete po tamburi", našalio se reporter, a Valentino mu je odgovorio: "U taj dio ne ulazim, haha."

U jednoj od svojih šetnji uz Savu Valentino je nesretnim slučajem upao u rijeku. Već je pomislio da će se utopiti, no petorica sugrađana skočila su u mutnu Savu i spasila ga. Mnogima bi to izazvalo velik stres, no Valentino je i tada zadržao vedar duh.

Danas Valentino ima samo jednu želju. Skromnu. Život bliže tlu.

"Dovoljno mi je da bude prizemlje, da mogu sam ući u zgradu, izaći iz zgrade", istaknuo je Valentino.

Jer on je, u šali za sebe kaže, prizeman lik.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene