Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavili strojeve

Vjetroelektrane razljutile mještane u zaleđu Splita: "Tko im je dao dozvolu, ja ne znam!"

Aktualno Galerija U Zagori nezadovoljni vjetroelektranama U Zagori nezadovoljni vjetroelektranama Foto: DNEVNIK.hr Zvonko Brkić, Split Zvonko Brkić, Split Foto: DNEVNIK.hr Renata Kelam, nezavisna vijećnica u općini Lećevica Renata Kelam, nezavisna vijećnica u općini Lećevica Foto: DNEVNIK.hr Bože Škopljanac, Radošić Bože Škopljanac, Radošić Foto: DNEVNIK.hr +3 U Zagori nezadovoljni vjetroelektranama Galerija 1/8 >>
Zbog projekta vjetroelektrane nekoliko stotina metara iznad njihovih kuća mještani u zaleđu Splita bune se već nekoliko godina. Sada - kad je na lokaciju stigla teška mehanizacija španjolskog investitora, strojeve su zaustavili svojim automobilima. Priču donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Početak gradnje vjetroelektrane digao je na noge stanovnike Lećevice i Prgometa.

"Tko im je dao dozvolu, ja ne znam i onda ja kažem ovako", rekao je Božo Škopljanac iz Radošića, primio zlatni križ oko vrata i nastavio: "Isuse moj, uzdan se ute, a sotono paklena odstupi."

Pa su rano jutros automobilom zapriječili prolaz strojevima.

"Koliko ću ja živjeti,  ja ne znam. Ali za moje mlađe naraštaje, oni trebaju ostati na selu živjeti, imaju volju, ali oni moraju odseliti. Ali gdje?", upitao je.

Neki od njih gradsku vrevu zamijenili su Zagorom upravo zbog mira koji pruža.

Pročitajte i ovo Bruna Fistanić, aktivistica ruši se Aktivistica o 20-godišnjoj borbi protiv bespravne gradnje u uvali Vruja: "To je borba s vjetrenjačama, nećete uspjeti"

"Priroda, tišina, ništa nije bilo devastrano i tako dalje. Lokalno stanovništvo nitko za to nije pitao, niti ih je upozoravao. Ja jesam za obnovljive izvore energije, ali treba birati mjesto i vrijeme gdje se takve vjetroelektrane mogu postavljat", kazao je Zvonko Brkić iz Splita.

Ljuti ih jer njihovim krajem prvo je prošla autocesta, uskoro se gradi i regionalni centar za otpad, stižu i vjetroelekrane, a oni još uvijek u svojim kućama nemaju tekuću vodu.

"Kako što je najspornije. To nama ne treba ovdje. Ovo je eko etno selo i to nama ne treba. Onaj koji želi zarađivati novac, nek goni tamo na očevo", rekao je Ivan iz Radošića.

Brdo Opor, gdje će šest vjetroagregata biti postavljeno, dijele tri općine. Njihovi načelnici danas odbijaju stati pred medije, ali iz javno dostupnih dokumenata jasno je da su se prije dvije godine izjasnili da nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš.

Pročitajte i ovo Andrija Mikulić glavni državni inspektor Bageri u petak ruše najpoznatiju bespravnu gradnju na Jadranu!

"Tu je zaštićeni park Natura 2000, to je prethodno ova vlast zaštitila. I vuka i risa i zmiju i leptire i sove i šišmiše, sad sve to će uništit. Dovest će iznad svega toga vjetropark 180 metara visok", rekla je nezavisna vijećnica u općini Lećevica Renata Kelam.

Od investitora, tvrtke u španjolskom vlasništu, bezuspješno smo pokušavali doći do informacija o projektu. Zanimljivo, još uvijek nije postavljena privremena prometna signalizacija. Ploča za označavanje gradilišta postavljena je tek kad su se na lokaciji pojavili - novinari. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene