Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistička atrakcija

U susjedstvu osvanule okrugle kućice: Gradi se selo Hobiton

Aktualno Galerija Hobiton u BiH, ilustracija - 1 Hobiton u BiH, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hobiton u BiH, ilustracija - 2 Hobiton u BiH, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hobiton u BiH, ilustracija - 3 Hobiton u BiH, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hobiton u BiH, ilustracija - 4 Hobiton u BiH, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hobiton u BiH, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Prava turistička atrakcija uskoro bi moglo postati jedno selo u Bosni i Hercegovini. I to ne bilo kakvo. U blizini Kreševa gradi se Hobiton. Od okruglih kućica do prepoznatljivih komada namještaja, ima baš sve što se može pronaći u filmskim serijalima Hobit i Gospodar prstenova. Osim naravno, glavnih likova.

To nije Novi Zeland, a ni scena iz svima nam poznatih filmova. Okrugle kućice osvanule su u zelenim brdima srednje Bosne. Hobitsko selo grade četiri sestre, a ideja se rodila prošle godine.

"Nalazimo se u selu Rakova noga, koje je naše obiteljsko selo, gdje smo mi odrasle, nas četiri sestre i gdje smo došle na ideju da napravimo nešto atraktivno i privlačno i drugim ljudima da dođu u ovo selo i ovaj gradić i na kraju u ovu državu", priča Vedrana Miličević.

Dvije kućice već su gotove, a tri su još u izgradnji. Svaku kućicu uredit će jedna sestra, a petu roditelji. Nazivi i uređenje osim tipičnog Hobitona, otkrivaju tradiciju Kruševa.

Pročitajte i ovo Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 8 Stari problemi Istrijani muku muče s galebovima, ali i - divljim svinjama: "Oni su već profesionalni u krađi hrane"

Pročitajte i ovo Turizam, ilustracija - 4 Adut hrvatskog turizma Može li obiteljski smještaj zamijeniti hotelski? Bez sunca i mora treba se dodatno potruditi

Kućica Ober ime je dobila po tamošnjoj špilji. Vrata i prozori crvene su boje po cinober rudi, a strop joj je ukrašen stalaktitima.

Milijana je svoju odlučila nazvati Lipa po selu u kojem je velik dio djetinjstva provela kod bake i djeda.

"Nostalgija, sjećanje na jedno zdravo djetinjstvo gdje je sadnja bašte bila društvena igra, domaće životinje prijateljice, limenu buru, Jadransko more, vode šumskog izvora energetsko piće, pucketanje vatre iz peći najljepša vatra, a miris petroleja uspavanka za laku noć", pojašnjava Milijana Miličević.

Pročitajte i ovo Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Slavonija i Baranja Ruše prošlogodišnje rekorde: Turisti ovdje uživaju u langošicama, sami beru salatu, a kad odu još se brže vrate

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Koje stvari smijete uzeti iz hotelske sobe? Budite oprezni, zbog nekih predmeta možete biti optuženi za krađu

Kuće su ugrađene u zemlju, a u svakoj će moći boraviti 4 osobe. Iako Hobiton još nije završen, turisti iz cijele regije i drugih europskih zemalja već su počeli dolaziti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene