Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari problemi

Istrijani muku muče s galebovima, ali i - divljim svinjama: "Oni su već profesionalni u krađi hrane"

Aktualno Galerija Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 3 Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 4 Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 1 Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 2 Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Problemi sa životinjama u Istri, ilustracija - 5 Galerija 1/9 >>
Pred nama je nova turistička sezona, a stari problem i dalje vreba. Galebovi u Rovinju i dalje otimaju hranu iz ruku, grabe s tanjura, ali i ulaze u sobe. Zamjenom njihovih jaja pokušava im se stati na kraj. Više za Dnevnik Nove TV doznaje reporterka Lina Dollar.

Svaki na svojoj poziciji, pomno traže žrtvu. Kad je lociraju, kreću u napad i borbu oko hrane. Jedna od žrtvi rovinjskih galebova je i Gizela iz Njemačke. Uz lijepe uspomene iz Istre nosi i bliski susret sa simbolom Mediterana.

Pročitajte i ovo Bespravna gradnja; ilustracija - 2 Državni inspektorat u akciji Unatoč rušenjima, kaznama i prijavama, bahatost ilegalnih graditelja ne jenjava, ali: "Sve pomalo dolazi na red" Vrućine - 11 Najviše posjetitelja u Istri Jesmo li puni ili smo podbacili? Objavljeni najnoviji turistički podaci

"Ja sam u šoku. Došao je i hop, ali ja mu nisam dala", kazala je.

Njoj je možda prvi, no Margareta Novak Cvek, koja je turistički vodič, kaže da se nagledala tih scena. Sada obavezno, uz pojašnjenje tko je zaštitnica Rovinja, ide i upozorenje o galebovima. "Ako imaju bilo što u ruci, onda im ovi galebovi koji su gore jako lijepo čope i odu."

Konobar Davor Antolović kaže kako ulijeću u hotelske sobe ujutro, otvaraju sve pred sobom, a dodaje da ih spriječiti ne može nitko, pa ni da sa stola restorana pokupe bilo što jestivo.

"Oni su već toliko profesionalni u krađi hrane da slete na stol, ukradu ribe, lignje sa stolova, to je normalno nama, a ljudima iz ruku uzimaju što god", pojašnjava.

Stručnjaci tvrde - nije dobro rušiti gnijezda, uzimati ili razbijati jaja, nego kako bi se odselili i vratili u svoja prirodna staništa, jaja im treba zamijeniti. Umjesto njihovih lažna. I sad je to vrijeme. Ove godine u nekoliko istarskih gradova postavit će se malo manje od 2500 lažnih jaja.

"Oni nakon nekog vremena, obično nakon dvije-tri godine pošto nema podmlatka u tim gnijezdima napuštaju ta gnijezda", objasnio je veterinar Branko Jurić.

A opasnost u Istri nije samo iz zraka. Divljim svinjama, koliko god im se raznim akcijama i programima broj pokušava smanjiti, nije lako stati na kraj jer se uvijek vraćaju u svoje stanište, koje je tamo gdje su donijele mlade. I to vrlo često u naselja među ljude.

"Bilo je problema na određenim područjima, međutim sada je to, ako govorimo o Istri, na području cijele Istre. Više nema mjesta gdje se ne samo pojavljuju nego su i trajno nastanjene", zaključio je predsjednik lovačkog saveza Gracijano Prekalj.

Hrana im je tu, napominje nam ovaj lovac, na pladnju i zašto bi je se odrekle?

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene