Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Adut hrvatskog turizma

Može li obiteljski smještaj zamijeniti hotelski? Bez sunca i mora treba se dodatno potruditi

Aktualno Galerija Turizam, ilustracija - 4 Turizam, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Turizam, ilustracija - 2 Turizam, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turizam, ilustracija - 3 Turizam, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turizam, ilustracija - 1 Turizam, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turizam, ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Iako je poznato da Hrvatska ovisi o turizmu, nedostaje joj hotelskog smještaja, a u Slavoniji i obiteljskog smještaja. Tamo turistima moraju ponuditi puno više od čiste posteljine i blizine plaže.

Turisti u Osijeku, naravno, ne mogu na more, ali mogu u šetnju baroknom Tvrđom. Umjesto kreme za sunčanje upijaju – povijesne činjenice. Nakon šetnje Tvrđom mogu se doslovce prošetati i prostranim smještajem unutar zgrada u centru grada, nerijetko na dvije etaže, s modernim namještajem, predivnim pogledom. Takav smještaj stajat će ih i trostruko manje nego na Jadranu.

"Hrvatska je definitivno u deficitu s hotelima i u principu je 70 naprama 30 u korist obiteljskog smještaja na nivou cijele Hrvatske. Taj preljev mora ići i na druge dijelove Hrvatske da bi se kvalitetno turizam razvijao. Nije bitno da radi samo primorska Hrvatska, nego da radi i kontinentalni turizam", rekla je Barbara Marković iz Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Pročitajte i ovo Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Slavonija i Baranja Ruše prošlogodišnje rekorde: Turisti ovdje uživaju u langošicama, sami beru salatu, a kad odu još se brže vrate

Na Jadranu je gotovo svaka soba pretvorena u apartman. Na kopnu ipak vrijede drugačija pravila, a vlasnici u smještaje ulažu velik novac.

"Zgradu iz 1885. godine renovirali smo iz temelja. Imamo dva tipa apartmana – s jednom spavaćom sobom i s dvije spavaće sobe, vlastitom kuhinjom i vlastitom kupaonicom", rekao je Bruno Andrijanić, upravitelj obiteljskog pansiona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Koje stvari smijete uzeti iz hotelske sobe? Budite oprezni, zbog nekih predmeta možete biti optuženi za krađu

Ondje se, bez sunca i mora, valja dodatno potruditi da bi se zadovoljilo turiste, kojih ima svakakvih profila. Gastroturisti traže hranu i vino, lovni turisti blizinu lovišta, kongresni turisti mir i odmor. Osim toga, mnogim je turistima bitno da mogu negdje zaključati bicikl, da je na sigurnom, da ga mogu malo zategnuti i popraviti.

"Mislim da u ovom momentu obiteljski smještaj na jedan kvalitetan način može i zamijeniti hotele jer su ponuda i sadržaj, usluge doručka zapravo čak i bolje od hotela. Smještaj ne prodaje destinaciju. Destinacija prodaje smještaj", rekla je Marković reporteru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću.

Slavonija i Baranja turistima nudi – i jedno i drugo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene