Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga u Splitu

U zoološkom vrtu uginula tri konja, sumnja se da su otrovani: "Nekontrolirano su micali nogama i glavom..."

U splitskom Zoološkom vrtu na Marjanu su uginula tri konja. Sumnja se da ih je netko otrovao.

Tri konja uginula su u subotu u Zoološkom vrtu na Marjanu. Nedjeljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta Split, je rekao da su primijetili da se konji čudno ponašaju i da imaju nekontrolirane pokrete nogu i glava. No, tek će toksikološko vještačenje pokazati je li to uzrok smrti.

"Nakon što su uginula dva ponija pokušali smo spasiti dalmatinskog bušaka, dajući mu protuotrovno sredstvo, ali kada se vidjelo da to ne pomaže onda je obavljeno njegovo uspavljivanje, odnosno eutanazija," kazao je Ževrnja za Hinu.

Ravnatelj Ževrnja kaže da je za lešine triju uginulih konj organiziran prijevoz u Agroproteinku u Sesvetama, gdje će se uzeti uzorci i poslati na toksikološko vještačenje.

Policija o slučaju

O cijelom slučaju oglasila se i splitska policija koja je potvrdila da su u subotu oko 18:45 dobili dojavu da je zaposlenik Zoološkog vrta pronašao tri mrtva konja, nakon čega je policija osigurala mjesto događaja.

"S obzirom na provedene radnje djelatnika nadležne veterinarske inspekcije, policijski službenici očevidne ekipe obavili su kriminalističko-tehnički pregled i fotografiranje mjesta događaja o čemu je obaviješten dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Splitu", stoji u priopćenju splitske policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hvala za svaki spašeni život HGSS se emotivnom objavom oprostio od člana tima: ''Pas s prednjeg sica, naše veliko srce i još veća maza...''

Dodaje se da je sva tri uginula konja preuzelo ovlašteno poduzeće te će se lešine prevesti u Veterinarski institut u Zagrebu gdje će se utvrditi točan uzrok smrti.

"U tijeku su daljnji policijski izvidi dok će po dobivenom nalazu i mišljenju navedenog Instituta uslijediti daljnje potrebno policijsko postupanje u koordinaciji s nadležnim ODO-om u Splitu", stoji u priopćenju.

Ako se potvrdi sumnja da je u pitanju trovanje, policija će podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Za njim, nudeći novčanu nagradu, tragaju i oni koji su o životinjama brinuli.

"Na rukama su mi jedan za drugim umrla dva konja, a dva sata poslije, morali smo uspavati i trećeg. Uvjeren sam da je vjerojatno u pitanju bio otrov vrhunske kakvoće. (...) Nudim nagradu od 10 tisuća kuna onom tko mi može dati provjerljiv trag do počinitelja", napisao je Hrvoje Cokarić, zaposlenik ZOO-a Split.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene