Obavijesti Video Pretražite Navigacija
psi laju...

Kamo sa psima iz azila Žarkovica? U Dubrovniku i dalje bez rješenja, nižu se optužbe

Aktualno Galerija Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 1 Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 2 Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 3 Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 4 Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Problemi za dubrovačku Žarkovicu - 5 Galerija 1/6 >>
Grad Dubrovnik godinama obećava izgradnju azila. Društvo koje vodi utočište na Žarkovici godinama ih upozorava da ne mogu raditi u uvjetima u kojima jesu. Brinu za oko 250 pasa, a sada su suočeni s istragom i optužbama.

Žarkovica je pod istragom, na teren je izašla i policija i veterinarska inspekcija, češljaju se financije, a stižu i optužbe za zlostavljanje pasa, pa čak i od samog gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Potražni psi u akciji Prijatelji i kolege Hrabre njuške HGSS-a: Jednom je ovo prvi uspjeh, a drugi je spašavao ljude nakon razornog potresa u Petrinji

''Prijavili su to brojni volonteri koji su bili na Žarkovici, a zašto vi niste ako tvrdite 4 mjeseca znate za zlostavljanje?'', pitala je novinarka novinarka Paula Klaić Saulačić. "Ja sam bio u kopiji mailova", rekao je za Dnevnik Nove TV gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Propusta ima i toga su svjesni, poručuje Sandra Sambrailo koja 20 godina brine o napuštenim životinjama. Grad i Županiju poziva na suradnju i dogovor, godinama upozoravaju i traže gradnju azila.

''Puno je laži, puno je i istine. Pa svi znamo da Žarkovica ne zadovoljava uvjete koje treba jedno sklonište zadovoljavati'' rekla je Sandra sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.

Zlostavljači nisu, a ni kradljivci, poručuje. ''Primjera radi, nakon potresa žena je prodavala kamp kućicu koju je dobila, naravno da nam nije dala račun, nije htjela ni potpisat, ali mi smo je uzeli da bi smjestili pse i da bi imali krov nad glavom'', kaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preslatko! Psi mogu biti odlične dadilje, a ova prekrasna doga pokazala je zašto

Pročitajte i ovo Bulterijer nisu bili na uzici UZNEMIRUJUĆI VIDEO Užas u Varaždinu: Bulterijeri napali psa, ozlijeđena i vlasnica

Na optužbe za nebrigu o životinjama, njihovo loše stanje i neadekvatno liječenje reagirala je i veterinaraka koju smo sreli na terenu.

''Dolazimo redovito i po pozivu, jer se velika većina životinja liječi u ambulanti. Minimalno jedan do dva puta mjesečno dolazimo u obilazak i provjeru pacijenata. Normalno je da u velikoj populaciji ima bolesnih pasa“, rekla je Sunčica Oštrić doktorica veterine.

U zakonu jasno stoji da su jedinice lokalne i regionalne samouprave dužne voditi brigu o životinjama. Grad u radu Žarkovice sudjeluje tek financijski, najviše za kupnju hrane. Izgradnju azila obećavale su sve vlasti.

Evo povijesti aktualnog gradonačelnika - još od vremena kada je bio oporba.

''Vlahušić je prije 7 godina kada je postao gradonačelnik jasno izrekao da će izgraditi azil'', izjavio je 2015. godine Mato Franković. 2018. govori ''Pa za 9 do 10 mjeseci ja se nadam da bi mogli reći da smo izgradili azil za životinje''.
I danas ''Mi očekujemo do kraja godine da ćemo započeti s konkretnim radovima na budućem azilu'', izjavljuje Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika (HDZ)

A dok istraga traje, o psima i dalje brinu prozvani volonteri. A psi čekaju svoj novi dom. ''Udomite pse sa Žarkovice'', poziva novinarka Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Više pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene