Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan od najtežih na svijetu

Studenti tuže vladu jer im je ispit prekinut 90 sekundi ranije: Ulozi su previsoki

Ispit Suneung
Ispit Suneung Foto: Afp
Zbog jednog od najtežih prijemnih ispita za fakultete na svijetu, čak se prekidaju i letovi kako buka slučajno ne bi omela koncentraciju ispitanika pa im svaka sekunda za davanje odgovora iznimno puno znači.

Grupa od 39 tudenata iz Južne Koreje tuži vladu i svatko od njih traži odštetu od 14.000 eura, što je cijena godine studiranja, kako bi mogli ponovno polagati ispit iduće godine. Radi se o prijemnom ispitu za fakultete koji se održava u isto vrijeme u cijeloj zemlji. Ispit se naziva Suneung i traje osam sati, a njime je obuhvaćeno više predmeta. Smatra se jednim od najtežih ispita na svijetu i korejski učenici su zbog njega pod velikim pritiskom jer su ulozi vrlo visoki. O rezultatima im ovisi budućnost školovanja, zaposlenja, ali i smjer društvenog života.

Studenti koji su podigli tužbu test su pisali u glavnom gradu Seulu, a žale se da se tijekom prvog ispita iz Korejskog jezika zvono oglasilo 90 sekundi ranije nego što je trebalo. To im je uništilo koncentraciju za ostatak dana, a nisu stigli ni ispisati sve odgovore za taj dio ispita, kaže njihov odvjetnik Kim Woo-suk, prenosi BBC.

Koliko je važan ovaj ispit pokazuje i činjenica da su zabranjeni letovi u korejskom zračnom prostoru za vrijeme trajanja Suneunga te je čak zatvorena i burza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci

Nakon incidenta neki su bili toliko uznemireni da su odustali od ostatka ispita i otišli kući.

Utvrđeno je da je nadzornik tog testnog centra pogriješio jer je krivo pročitao vrijeme. Inače, rezultati ovogodišnjih ispita objavljeni su 8. prosinca.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija "Makni se s ceste!" Kamiondžija poludio na vozačicu, blicao joj i trubio. Ona mu pokazala srednji prst i onda je nastao kaos...

Ovo nije prva tužba protiv vlade Južne Koreje zbog ispita Suneung. Studentima kojima je 2021. ispit završio dvije minute ranije od u travnju je dodijeljeno po 4700 eura odštete.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene