Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma sve bolnija

Sestre: Ne želimo biti blagajnice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon liječnika, na reformu zdravstva ministra Milinovića osvrnule su se i medicinske setre koje su izrazile svoje nezadovoljstvo dodatnim dužnostima poput naplaćivanja participacije pacijentima koji nemaju dopunsko zdravstveno siguranje.

'Hrvatski nacionalni savez sestrinstva ne podržava reformu zdravstva zbog stajališta da nije primjereno medicinsku sestru pretvarati u blagajnicu te da medicinske sestre treba pustiti da se bave pacijentima i provode zdravstvenu njegu. Ako je ponovno uvođenje participacije temelj reforme zdravstva onda je kao takvu ne treba ni provoditi, jer uvođenje dodatnih nameta pogađa najugroženije slojeve društva', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

>> Sindikati ZA zdravstvenu reformu, a protiv bunta liječnika!

U Svavezu tvrde kako Ministarstvo zdravstva i socijane skrbi RH nije zatražilo njihovo mišljenje, što nije logično jer one ovom reformom imaju novu obvezu, naplaćivanje praticipacije koja niti nije u propisanom djelokrugu rada, a novom će se obvezom nerijetko naći u konfliktnim i neugodnim situacijama u kojima će, kakao tvrde, morati provoditi discipliniranje građana da sudjeluju u dijelu troškova zdravstva. Podsjećaju da se naplata participacije može vršiti i na druge načine, primjerice naknadnim izdavanjem računa osiguranoj osobi, putem evidencije primjenom novom sustavu OIB-a i sl.

>> Milinović provjerava provođenje reforme

'Željeli bi smo podsjetiti i na činjenicu kako su znatna financijska sredstva utrošena u informatizaciju primarne zdravstvene zaštite, a s kojom se rukovodstvo HZZO-a, a i sam ministar Milinović neprekidno hvale (CEZIH), te stoga još više zabrinjava činjenica da se inzistira na uvođenju blagajni u ambulante i pretvaranje sestara u blagajnice, a koje po našem mišljenju ima samo za cilj brzo osiguravanje novih izvora financiranja i to bez planski i sukladno dostupnim ljudskim i informatičkim resursima, određenih daljnjih aktivnosti provođenja ove zdravstvene reforme', stoji u priopćenju. Medicinske sestre su stoga Ministarstvo zamolile da ponovno razmisli o svojoj reformi i načinima njezine provedbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene