Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osudili bunt liječnika

Sindikati ZA zdravstvenu reformu, a protiv bunta liječnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici dvaju sindikata izrazili su danas potporu provedbi zdravstvene reforme i osudili bunt dijela liječnika obiteljske medicine koji je, kako smatraju, motiviran njihovim osobnim interesima, a ne interesima struke i pacijenata.

Matica hrvatskih sindikata podržava zdravstvenu reformu jer se provodi nakon široke javne rasprave u kojoj su uvaženi argumenti struke, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Matice Zdenka Gizdić.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

Reformu posebno podržavaju medicinske sestre kojima je ojačan položaj jer su određene kao obvezni dio tima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Razloge nezadovoljstva liječnika obiteljske medicine vidi u njihovoj nervozi zbog kontrole trošenja javnog novca i strahu da neće moći privatizirati ordinacije.

Čelnici Matice ističu da ministar zdravstva Darko Milinović zasad uživa njihovo povjerenje.

'Milinović je pokazao agilnost, zna što hoće i vuče prave poteze, a to je rijedak primjer u Vladi', rekao je zamjenik predsjednice Matice Vilim Ribić.

I predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek smatra da se liječnici obiteljske medicine protive reformi jer žele zadržati dosadašnje pozicije.

Reforma mora ići prema korisnicima zdravstvenih usluga koji buntovnicima služe samo kao štit, kako bi zadržali 'zlatnu koku', izjavila je Avberšek novinarima.

Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine, koja okuplja pobunjene liječnike, više nije dovoljno 100 posto glavarine, već sada traži 121 posto, kazala je Avberšek ustvrdivši kako 'doktorski lobi' ne dozvoljava poštivanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen u Hrvatskom saboru.

'Poručujem ministru Milinoviću da primijeni zakone i sankcije i ne dozvoli da se dodatno opterećuju bolnički liječnici i zdravstveni djelatnici jer netko ne želi raditi svoj posao', rekla je Avberšek.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene