Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grizu kao ludi

Najezda gigantskih krvopija: "U vrtu se ne može raditi, lete u oči i usta. Životinje su u plikovima, bježe s paše"

Aktualno Galerija Hrvoje Bekina, NZZJZ Hrvoje Bekina, NZZJZ Foto: DNEVNIK.hr Marijana Koprivnjak, Predsjednica Udruge „Mogu“ Marijana Koprivnjak, Predsjednica Udruge „Mogu“ Foto: DNEVNIK.hr Stevo Stevo Foto: DNEVNIK.hr Dragoljub Dragoljub Foto: DNEVNIK.hr +5 Dragan Vulin, dogradonačelnik Osijeka Galerija 1/10 >>
Nakon lanjskog zatišja komaraca Slavonci vode bitku s gigantskim krvopijama. Struka ističe da će se rušiti rekordi i najgorih godina, a Grad Osijek - kako bi spasio stvar - traži dozvolu za tretman iznad tvornice komaraca - Kopačkog rita. U borbu kreću sa susjednim općinama. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Sređivanje okućnice za Dragoljuba postaje "krvavi" problem. "Uđeš u bašču, ne možeš raditi ništa. Komarci pojedoše. Jučer sam probao kositi, navečer oko 17 sati. Nisam mogao od njih, lete u oči, u usta. Jednostavno nisam mogao, morao sam prestati", rekao je Dragoljub.

A gospodin Stevo, koji živi od svog vrta, kaže da radi na silu. "U tim prostorijama oko kuće to je strašno."

Pune su i prostorije Udruge Mogu za terapijsko jahanje. Njihove životinje ne mogu se obraniti od krvopija.

Pročitajte i ovo Poplave u susjedstvu - 5 Sve pod vodom Dramatično stanje s poplavama i u susjedstvu: Ljudi iz poplavljenih kuća bježe kroz prozore

"Životinje konkretno u plikovima. Čak bježe s paše kad ih pustimo koliko ih napadaju. Pokušavaju nešto napraviti s repom i grivom, čak ih špricamo s kojekakvim sredstvima, no nisu učinkovita", rekla je predsjednica Udruge Marijana Koprivnjak.

Da sredstva nisu učinkovita, ističe i otac Ivan. Kaže da ni igra u podne za djecu nije bezbrižna. "Imam osjećaj da su veći, više nema ono u podne ih nema, budu ujutro i navečer. Sad je to tijekom dana", rekao je i dodao da šetnje kraj Drave ne dolaze u obzir.

Invaziju komaraca donijeli su visoki vodostaji Drave i Dunava.

"Brojnosti su najveće u Kopačkom ritu. To je oko 13 tisuća komaraca u klopci. Idući je Sarvaš s pet tisuća komaraca. Oni još nisu svi doletjeli, očekujemo da će se broj i dalje povećavati", rekao je Hrvoje Bekina iz NZZJZ-a.

I da će u sezoni oboriti rekord iz 2021., kad je brojnost komaraca iznosila 45 tisuća u klopci.

Kako bi ih zaustavio, Grad Osijek prvi put nakon Hrvatske samostalnosti postigao je dogovor s općinama iz kojih najviše komarci dolaze u grad. Zajedničkim sredstvima idu u borbu.

Pročitajte i ovo Borba s poplavama - 4 Danonoćna borba Dramatično u više dijelova Hrvatske, vodena bujica ne posustaje: "Svi su na intervencijama od jutra do sutra"

Dragan Vulin, dogradonačelnik Osijeka, kazao je: "Vjerujem, onako ugrubo, da ćemo raspolagati ove godine s više od milijun i pol eura za borbu protiv komaraca."

Najveći problem, kažu, stvara im tvornica komaraca – Kopački rit, ali i za to traže rješenje.

"Već smo poslali sve dopise za dozvolu larvicidnog tretiranja rubnih dijelova Kopačkog rita. Dakle, to je nužno za učinkovitu borbu protiv komaraca", dodao je dogradonačelnik.

U tretiranja kreću već sutra, a sukladno prognozi za vikend, počinju i aviotretmani iznad cijelog grada.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene