Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o opozivu premijera

Potez Peđe Grbina izazvao buru među HDZ-ovcima: "Poštovani AP..."

Aktualno Galerija Karolina Vidović Krišto Karolina Vidović Krišto Foto: DNEVNIK.hr Gordan Jandroković i Ivan Penava Gordan Jandroković i Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr Davor Dretar Davor Dretar Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Peđa Grbin Galerija 1/5 >>
Hrvatski sabor počeo je u četvrtak popodne na prijedlog 33 oporbena zastupnika raspravljati o opozivu premijera Andreja Plenkovića pri čemu je Ivan Penava iz Domovinskog pokreta nabrojio u ime predlagatelja razloge za smjenu - od korupcijskih afera do spore obnove nakon potresa.

U Saboru traje rasprava o prijedlogu oporbenih zastupnika za opozivom premijera Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Karolina Vidović Krišto Burno u sabornici VIDEO Frcale iskre u Saboru, Jandroković i Vidović Krišto: "Vi ste lažljivica i klevetnica!", "Nepogoda ste za hrvatsku državu!"

Tijek rasprave u Saboru možete pratiti u nastavku:

21:24 Zadnju repliku imao je Željko Sačić, a Jandroković ga je najavio kazavši "zucker kommt zuletzt". Sačić je kazao kako su se danas okupili da "rekapituliramo vaše političke smrtne grijehe" te ustvrdio kako su Plenkovića branili njegovi stranački kolegice i kolege "s godinom isporuke".

Nakon što je nabrajao o čemu ga neće pitati - DORH-u, rodnoj ideologiji, "korona fašizmu", konačno je i postavio pitanje: "Recite mi, međunarodna afera Zambija. Sve ste pogriješili, 2017. gdine Kongo zabranjuje posvajanje djece. Vi to kao predsjednik Vlade, i vaš sustav, tolerirate - međunarodnu trgovinu djecom, pod navodnicima posvojenje. Što o tome imate reći i zar vas nije sram docirati Kongu s bjelačke supremacije?"

Prije nego što je Plenković odgovorio, iz sabornice se začulo "Idemo, predsjedniče", na što je premijer podigao palac gore. "Poštovani zastupniče Sačić, ne znam jeste li dobre volje ili ste egzaltirani, malo ste mi bili u nekim pomiješanim emocijama. Dobre ste volje? Onda OK, onda ćemo ovo doživjeti sportski, ovo što ste sad izgovorili. 

Što se tiče slučaja Zambija, postoje samo dva pravca djelovanja: jedan je da se priži konzularna i pravna zaštita našim državljanima koji su sad tamo, a drugi je da se od strane svih nadležnih tijela rasvijetli to pitanje posvajanja iz Konga. 

Imamo saznanja da se djecu koja su već u Hrvatskoj, koja su već posvojena, nerijetko dovodi u situaciju da im se dobacuje, da ih se kritizira, da im se prijeti i daju komentari potpuno neprimjerenog sadržaja. I uvijek ću se usprotiviti takvoj praksi, a mogli bi i vi, ne bi vam bilo loše. Pa makar i egzaltirani.", rekao je Plenković.

21:11 Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta pitao je koliko je puta nakon smjene Gabrijela Žalac bila na sastanku kod Plenkovića i o čemu se razgovaralo.

Plenković kaže da je mladić koji je pucao pred Vladom i ranio policajca bio okružen članovima Domovinskog pokreta. "To je bio teroristički akt", kazao je Plenković.

20:32 "Tko stoji pred nama? Europejac koji zna što je demokracija ili AP koji bi zaustavio Reuters? Andrej, trepni ako trebate pomoć", rekao je Arsen Bauk.

"Ne brinite se, Vlada ne zaustavlja medije. Želimo spriječiti da uski krug ljudi koji posjeduju informacije... Koje ja ne posjedujem, za razliku od vašeg sponzora. Želimo spriječiti one koji imaju te informacije da ih distribuiraju", rekao je Plenković.

Bauk je upozorio Jandrokovića da nije reagirao kad je Plenković nazvao Milanovića sponzorom, a reagirao je na AP. Jandroković kaže da je intervenirao da se prisutne ispravno titulira.

20:20 Anka Mrak Taritaš pitala je Plenkovića o obnovi Banije. "Šteta od potresa je procijenjena na 5 milijardi eura. U Turskoj je to oko 80 milijardi. Što vam je trebao eksperiment s Paladinom?", pitala je.

"Poručujem vam da se uključite u task force, Bačić će vas rado uključiti. To su dugotrajni, teški procesi i oduzimaju jako puno sredstava. U Zagrebu se jako puno toga obnavlja, prošećite Gornjim gradom. Obnovit će se, ne brzo koliko bismo htjeli, ali hoće", rekao je Plenković.

20:05 "Svi smo skupa pomagali Penavi, na kraju je ispalo da nije vrijedan toga. Mi smo mu pomogli da pobijedi Sabu. Njegovi stranački drugovi će uskoro upoznati kakav je on", rekao je Plenković.

19:50 "Poštovani zastupniče Grbin, što se tiče pitanja o novom zakonu. U Vijeću Europe ima 30-ak zemalja koje kažnjavaju sve koji puštaju informacije. Mi smo išli prema praksi da se kažnjava uski krug, takvu praksu ima sedam zemalja. Hvala Bogu da imamo vas na čelu stranke", rekao je Plenković.

"Poštovani AP", rekao je Grbin, nakon čega mu je Jandroković dao drugu opomenu i pozvao ga da nastavi pa da dobije i treću opomenu, poslije koje bi mu bilo zabranjeno govoriti. Grbin je sjeo i nije nastavio rečenicu.

Plenković kaže da je Grbin pokušao prisvojiti desetke tisuća kuna naknada i da bi to možda moglo biti za postupak. "Mi se ne bavimo sitnim utajama kao šef oporbe", rekao je.

19:20 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratio se Plenkoviću nazivajući ga AP: "Poštovani AP ..." i odmah dobio opomenu Gordana Jandrokovića.

"To je jedan cirkus, to dovodi do jedne prakse koja je opasna. Onda ću ja vas zvati PG", rekao je Jandroković. "To bi bilo kao da ja vama kažem 'kolega Panj'", rekao je Jandroković Miri Bulju. Uslijedila je stanka od 10 minuta.

"U tituliranju postoji neki standard. Ovo što ste sad napravili, kolega Grbin, je nešto novo, pozivam Vas da imate poštovanja", upozorio je potom opet Jandroković Grbina uz opomene.

Grbin je ustrajao: "Da ste vi bili u kriminalnim porukama, i Vas bih zvao GJ. Vi možete odlučiti hoćete li mi dopustiti da govorim", pa je opet započeo svoj govor: "Poštovani AP...", na što je dobio novu opomenu Jandrokovića uz objašnjenje da on brani dignitet Sabora.

"Poštovani AP, ova reakcija predsjednika Sabora je pokazala da vi inzistirate da se u Hrvatskoj kažnjava izrečena riječ", upozorio je Grbin.

To je izazvalo niz reakcija HDZ-ovaca.

19:06 Marijan Pavliček je prozvao Plenkovića zbog niza ministara koji su "protutnjali kroz Vladu" te nabrojao čak 22 imena. "Dio njih ste vi smijenili zbog sumnje na korupciju. Pa valjda je vrijeme da kao izbornik snosite odgovornost. Kao Pilat perete političke ruke, a vi ste suodgovorni za korupciju u hrvatskom društvu."

18:44 Nikola Grmoja je podsjetio Plenkovića na najavu da će mijenjati Hrvatsku. "Mijenjate je na gore. Najavljujete promjene zakona koje će progoniti one koji razotkrivaju korupciju. Ostavljate ih da vas servisiraju. Možda ćete završiti i u zatvoru. Vi ćete otići nakon idućih izbora", rekao je Grmoja. Odvratila mu je Magdalena Komes, koja je rekla da je Grmoji mjesto izvan politike.

"Vi morate popapati mnogo žganaca da dobijete vlast. Jako sam bio sretan kad smo vas se riješili, to je jedna od najdražih slika HDZ-ovaca", rekao je Plenković i poručio oporbi: "Idite sa svima, samo ne sa njima."

18:41 Sanja Radolović iz SDP-a pitala je kako Banožić može ostati ministar ako još ne znamo čiji dron je pao na Zagreb. "Pitajte vašeg sponzora", rekao je Plenković. 

18:30 Plenković se pohvalio nizom uspjeha njegove Vlade, istaknuvši Pelješki most i mjere u vrijeme energetske krize.

"Nije došlo do valova stečaja, valova otkaza, niti jednu sekundu nije nedostajalo bilo kojih energenata", rekao je. Naveo je niz koristi od eura i Schengena. "Ova Vlada ostavit će Hrvatskoj sposobnost ratnog zrakoplovstva", rekao je i istaknuo je kako će u ovo vrijeme iduće godine nad Hrvatskom letjeti Rafalei.

"Pružili smo vam ruku drugog dana naše Vlade, svi ste odbili doći, pokazali ste da ne želite suradnju", rekao je Plenković i ponovno istaknuo da se oporba "nikad neće isprati od sramote" jer nije glasala za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. "Nema nazad. Vi ste nakon toga s jedne strane, mi s druge", rekao je.

18:15 Nakon Penave, za govornicu je stao Andrej Plenković. Rekao je kako su ovdje da iz poštovanja prema Saboru odgovore na ono što oporba stavlja na teret njemu samom i Vladi.

"Osjećamo li se odgovornima - da, jesmo li izdajnici kao što vi tvrdite u vašem lošem uratku - ne. Je li vam dosadašnja rasprava u ova tri sata bila zamorna, dosadna, naporna - da, itekako."

Istaknuo je kako su dvaput zaredom dobili većinsko povjerenje hrvatskih građana, na demokratskim izborima. "Vi ste tražili povjerenje - niste ga dobili. Prije sedam godina izgubili ste sa sedam razlike, prije dvije godine i osam mjeseci izgubili ste, barem što se tiče lijeve oporbe, s 25 razlike, a što se tiče ove krajnje desne oporbe ovdje, koja je inicijator ovog polupismenog uratka koji je dostavljen Vladi, ostali ste u poziciji onih koji, kad su shvatili da ne mogu utjecati na formiranje parlamentarne većine, nastavili su ucjenjivati i tijekom izborne noći, nesvjesni poraza u koji su sami sebe doveli.  

To je kontekst, i iz te večeri i ta dva poraza slijedi ova erupcija nezadovoljstva, pa čak na momente i mržnje."

18:14 Nadica Dreven Budinski (HDZ) ponovila je izjavu Majde Burić da je Penava vidno nervozan jer očito ne vjeruje u razloge za opoziv Plenkovića. Penava joj je odgovorio da je šteta što Petrov nije u saboru jer bi on kao psihijatar znao kako se zove poremećaj zbog kojeg se "gleda kroz ružičaste partijske naočale" i ne vidi stvarna situacija u državi.

18:01 Grozdana Perić (HDZ): "Ovaj uradak je vrlo loš. A ovo kako ste vi to izgovorili je, kako bi vaš ideolog to rekao, u duhu narikače. Svi pokazatelji govore o tome koliko je Hrvatska napredovala". Damir Habijan je dodao da optužbe oporbe nisu utemeljene na dokazima.

HDZ-ova Ankica Zmaić je pak istaknula da Penava i Domovinski pokret s ostatkom oporbe nemaju "ništa zajedničko osim mržnje prema predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i nama članovima HDZ-a". Dodala je: "Samo se patite za pozornicom danas zbog medijske pozornosti".

17:40 Majda Burić (HDZ) rekla je da je vidljiva Penavina nervoza, da mu se "ruke tresu" i "guta knedle": "Ovo je toliko nakaradna ideja. Želite skrenuti pozornost s Vaše nesposobnosti. Zanima me hoćete li zbog zamračenih 1,3 milijuna podnijeti ostavku i prijeći u treću stranku. Vama stranka vjerojatno služi kao bankomat. Neću vam reći da vas to čini sponzorušama, to je rekao osnivač vaše stranke".

17:30 HDZ-ov Tomislav Klarić ustvrdio je kako Penava uporno izbjegava odgovor na pitanje - kako je moguće da netko sa 700 eura plaće u godinu dana kupi vikendicu, oranicu, vinograde, vrijednosti veće od 80 tisuća eura.

Penava mu je odgovorio kako njegove financije i imovina nisu tema na ovoj sjednici te poručio da je o svemu opširno govorio na svojim društvenim mrežama. "Malo vas bi se usudilo to snimiti, da vidite gdje živim, čime raspolažem."

Ovo je video o kojem Penava govori:

17:11 Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac u Saboru je razgovarala sa zastupnikom Domovinskog pokreta Davorom Dretarom. Oporba je svjesna da nemaju dovoljno ruku, ali nisu htjeli propustiti da se u sabornici ponovno pobroji sve ono što oni smatraju da ova Vlada ne radi dobro, kazala je uvodno Štrbac.

Na pitanje što misle postići ovom raspravom, Dretar kaže: "Bez prestanka naglašavati da na ovakav način Andrej Plenković i koalicija koja je na vlasti ne mogu i ne smije više voditi Hrvatsku, jer je stvarno, kako bi se reklo narodski, došlo do balčaka. Inicijativa za opoziv premijera Plenkovića postoji još od lipnja prošle godine. Uvijek su bile neke inicijative pa smo u dogovoru sdrugim oporbenim klubovima čekali trenutak. Sada, nakon što je uveden euro, nakon što je građane Republike Hrvatske pogodio nezapamćeni val pskupljenja, koji će, kako čujemo, za nekoliko da na biti još intenzivniji, smatrali smo, kao i ostale kolegice i kolege iz oporbe, da je pravi politički trenutak. 

Ovo što su građani mogli vidjeti u protekla dva sata saborske rasprave jest upravo ono što ja, koji sam se nekad bavio glumom, moram poručiti zastupnicama i zastupnicima HDZ-a - malo su se preglumili pa su zaboravili osnovni tekst. Naime, svi su oni dosad išli u najniže, najjeftinije osobne diskreditacije, od kojih je većina lažna, a zaboravili su spomenuti da ovo što mi imamo u svojoj inicijativi nije baš točno. Nitko ne osporava ono što smo mi napisali nego udaraju na najniže moguće nivoe, što je još jedan dokaz kako oni vladaju Hrvatskom. 

Teško je stvarno reći iz kojih oni pozicija napadaju nas, kada znamo koja je to stranka raspadom gotovo cijela prešla u HDZ prije 30-ak godina, kada znamo s kojom su oni sada strankom u koaliciji. Evo, danas smo čuli za još dvoje poginulih pirotehničara. Iskrena sućut obiteljima. Ti ljudi nisu poginuli od jogurta, ti su ljudi poginuli od mina koej je postavio srpski agresor. I to još uvijek nismo riješili. Očekujemo i dalje napade.

Što se tiče našeg voznog parka, ne znam zašto HDZ-u smeta moj Clio iz 2009. godine.

Vlada naravno ne može biti kriva za to što su poginuli pirotehničari, ali ono na što svakako stavljamo naglasak jest neprocesuiranje odgovornosti za zločine počinjene u Domovinskom ratu, i to ne na osobnom nivou, nego na one glavne i odgovorne. Tu premijer Plenković i Vlada nemaju hrabrosti, nemaju srca krenuti u samu srž problema."

Na pitanje o ovoj inicijativi, kazao je da posežu za njome ne bi li potaknuli što žešću javnu raspravu. "Možemo usporediti - kao da premijer Plenković stoji na jednom stupu i oporba uporno ljulja taj stup. Znamo da ga nećemo uspjeti srušiti, jer oni imaju ruku više, odnosno u ovom slučaju dvije, u Hrvatskom saboru, ali poznavajući povijest HDZ-a, njihovi prevrati se uvijek događaju iznutra. Mi samo ljuljamo stup, a Andreja Plenkovića će srušiti one krtice koje se baš i ne vide, one koje su duboko ispod zemlje." 

17:08 Nikola Mažar osvrnuo se na skup HDZ-a u Vukovaru, rekao je da su građani pokazali kome vjeruju. 

16:45 Jandroković je podijelio opomene Hrvoju Zekanoviću i Dragani Jeckov. Stipo Mlinarić je pak zatražio od Plenkovića da Hrvatska tuži Srbiju za ratnu odštetnu, nadovezujući se na vijest o pogibiji dvoje pirotehničara. Jandroković je kazao da se vijest o toj tragediji ne smije koristiti za politiziranje i proglasio stanku do 17 sati.

16:43 Đakić je dobio treću opomenu i ne može više sudjelovati u raspravi.

16:40 Nikola Grmoja ističe da su svi oni za koje je oporba tražila opoziv otišli. "Vladajući se ne brane od onoga što ste vi iznijeli. Jer obrane nema. Sve je istina. Mogu vas pokušati omalovažiti. Mogu reći da je ovo 23. poraz po redu. Ali svi oni za koje je oporba tražila opoziv, otišli su. Otići će i mecena i pokrovitelj korupcije u Hrvatskoj. Dolazi to vrijeme. Mi nećemo ostvariti sada pobjedu jer većine nemamo, zato što smo oporba, ali smo upozorili na ono što rade. Bili bismo zadnje ništarije kad ne bismo prozvali ovakvog premijera čiji najbliži suradnici namještaju poslove u dopisivanju, trguju utjecajem, a u njegovom uredu se predstavlja sporni softbver zbog kojeg se progoni Gabrijelu Žalac".

Đakić (HDZ) je uzvratio: "Ne znam da li ste završili sa promjenom poslovnika u Hrvatskim vodama kako bi zaposlili kuma vašega predsjednika, ako jeste recite da znamo. To je nužno jer je potrebno zaposliti vaše kadrove. I vi o nečemu govorite".

16:35 Marko Pavić (HDZ) kazao je Penavi da ga može zamisliti na prosvjedu za ženska prava zajedno s kolegama iz ljevice: "Kad vidim tko je sve dao potpise, mogu vizualizirati vas, kolegu generala Sačića, Peđu Grbina i kolegicu Benčić kako ruku pod ruku idete na prosvjed za ženska prava".

Njegov stranački kolega Josip Đakić prijedlog Domovinskog pokreta nazvao je lošim uratkom: "Pucanj u prazno i gubljenje vremena u ovom visokom domu. Po onoj staroj tko o čemu, jasno govori i nalaz državne revizije po kojem se ne zna tko je kome kupio odijelo, tko je kome pretakao vino i koliko je to sve skupa koštalo. Meni je stvarno neugodno da ovakvi domoljubi koji glasaju za agresora Rusiju danas podnose ovakve prijedloge".

16:15 Raspravu je obilježila i žestoka svađa predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i zastupnice Karoline Vidović Krišto.

U replici na izlaganje Ivana Penave, koji je obrazlagao prijedlog opoziva, Vidović Krišto je kazala: "Korupcija ima svoje zakonitosti kako bi se mogla provoditi. Potpuno je jasno da Vlada ne može korupcionaški djelovati ako je Sabor funkcionalan i ako nadzire Vladu. U Hrvatskoj je Sabor blokiran i ne nadzire Vladu. U Hrvatskoj svjedočimo raspodjeli plijena, odnosno imovine hrvatskih građana. Tako je i HEP pod kontrolom Plenkovića, ali je zato Hrvatska pošta, i korupcija u njoj, pod kontrolom predsjednika Sabora Jandrokovića."

Dodala je i da Jandroković putem jedne agencije provodi cenzuru u medijima, odnosno potkupljivanje medija. Upitala se što bi trebalo učiniti protiv "korupcionaške okupacije Hrvatske".

Iako je Vidović Krišto replicirala Penavi, nakon njezinih izjava ubacio se Jandroković: "Kolegice, dajte argumentirajte molim vas. Uporno me prozivate za neke stvari, ne dajete mi nikakve argumente niti dokaze. A to što radite je kleveta. Dokažite to, ako imate dokaza. Ovako sam u vrlo neugodnoj situaciji, vi me proizvate, ali ostajete načelni. Recite konkretno."

Vidović Krišto mu je odmah uzvratila protupitanjem: "Po kojem se poslovničkom članku vi sada oglašavate?"  Potom su oboje podigli glas, optužujući se međusobno. "Vi mene klevećete", podviknuo je Jandroković, a Vidović Krišto mu je pak poručila da "uništava demokratski poredak u Hrvatskoj. Ako se osjećate prozvani, to je vaš problem. Vaša nervoza je dokaz vašeg strana od europskih vrijednosti. Možete se popeti na trepavice, uvest ćemo reda u Hrvatskoj". Potom je od Jandrokovića dobila dvije opomene.

Peđa Grbin Gordan Jandroković i Ivan Penava (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ovdje ima nekih koji kleveću i lažu. Kad se nekoga optuži za korupciju onda treba podastrijeti dokaze. Prijavite me DORH-u. Nije korektno da me optužujete sa saborskim imunitetom. Dokažite da sam nešto učinio pa ćemo vidjeti što dalje. Vi ste lažljivica i klevetnica", poručio je Jandroković.

"Vi ste nepogoda za hrvatsku državu", odgovorila je Krištom, a Jandrković uzvratio: "Ajde klevetnice, prestanite govoriti".

16:00 Ivan Penava iz Domovinskog pokreta nabrojio je u ime predlagatelja razloge za smjenu - od korupcijskih afera do spore obnove nakon potresa.

Penava je iznoseći prijedlog za smjenu rekao da su se na istoj strani našli kolegice i kolege iz 12 različitih stranaka i svjetonazora koji su bili u stanju sve svoje razlike nadići kako bi ukazali na činjenicu da Hrvatska ne stoji dobro i ne ide u dobrom smjeru.

Nabrojiti sve afere bilo bi zbog obima suludo, rekao je Penava, navevši samo one najvažnije od tvrtke Ina koja je značila više od 20 posto hrvatskog BDP-a.

Sisak je prestao biti industrijski grad, kazao je Penava, nazvavši izdajom transport hrvatske nafte i prirodnog bogatstva u Mađarsku u sred energetske krize i rekordne cijene energenata.

Naveo je i "aferu svih afera", nezakonitu preprodaju plina, teška milijardu kuna, a smatra da je odgovornost na vladi jer preko nadzornog odbora ima ključan utjecaj na poslovanje te tvrtke. Ta ista vlada i premijer snose najveću odgovornost za taj skandal koji demoralizira građane.

Kao grijehe vladajućih naveo i slučaj bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koji je kao dio koalicijskog paketa SDSS-a i HDZ-a bio prva žrtva zbog popisa tvrtki koje trebaju dobiti novce.

Vezano za aferu "software" rekao je da pojam najbržeg prsta koji asocira na Divlji zapad ne bi smjela koristiti ni jedna demokratska država.

Penava je upozorio također na neprovođenje pravodobne obnove nakon potresa, ističući da je Hrvatska tri godine nakon Domovinskog rata obnovila 158 tisuća domova u svega tri godine, sve bez europskih fondova i rejtinga.

"Međutim, ta država je imala tada više snage, suverenosti i empatije od današnje države koja ima kreditni rejting, fondove i kako nas je uvjeravao premijer pripada među 15 najrazvijenijih zemalja.

"Vi ste gospodine predsjedniče stvorili koruptivno ozračje dosad ne viđenih razina koje po zatrovanosti i štetnosti po hrvatsku državu i društvo nadmašuje i period vladavine Ive Sanadera za kojeg sam mislio da ga je nemoguće nadmašiti", rekao je Penava.

Plenkovića je prozvao da je stvorio zatrovan sustav u kojem stradavaju u suštini pošteni ljudi jer pod pritiskom postaju kriminalci i završavaju u zatvorima dok je lista imena ministara, državnih tajnika i ostalih je preduga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene