Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici upozoravaju

Strahuju zbog novog odrona na Jakuševcu: "Pri bilo kojem istovaru postoji opasnost od eksplozije"

Aktualno Galerija Jakuševec - 1 Jakuševec - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Jakuševec - 2 Jakuševec - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Jakuševec - 3 Jakuševec - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Jakuševec - 4 Galerija 1/4 >>
Radnici zagrebačke Čistoće opet su u strahu zbog mogućnosti novog odrona na Jakuševcu i od Grada traže jamstvo sigurnosti. Stručnjaci upozoravaju da situacija nije dobra, a to dokazuju i fotografije koje je dobio Dnevnik Nove TV.

Posljedice odrona Jakuševca još uvijek se mogu vidjeti, a fotografije koje dokazuju da još uvijek postoji opasnost od novog odrona Dnevniku Nove TV poslao je radnik koji, kaže, svaki dan strahuje od incidenta.

"Postoji opasnost od eksplozije pri bilo kojem istovaru. Kad u ovom trenutku kažete da na ovom mjestu postoji opasnost od eksplozije, onda naravno da nismo sigurni. Ovog tjedna ćemo tražiti dodatna pojašnjenja o mjerama koje će biti poduzete da ne dođe do stradavanja radnika", najavio je Mumin Hodžić iz Sindikata komunalnih radnika i vozača Čistoće.

Pročitajte i ovo Prosvjedi europskih poljoprivrednika - 4 Na traktorima Pale gume, blokiraju prometnice i luke: Stotine prosvjednika okupiralo Barcelonu

Gradonačelnik Tomslav Tomašević upozorenje temelji na studijama iz 2008. i 2012. godine u kojima piše da se u odlagalištu nakuplja previše vode.

Danko Fundurulja, potpredsjednik Hrvatske udruge za gospodarenjem otpadom, koji već 40 godina proučava odlagališta otpada, kaže da svako odlagalište u sebi ima višak vode i da to nije problem. Najveći je problem, tvrdi, u tome što se odlaže.

"Imate 80 aktivnih odlagališta u Hrvatskoj i svi imaju istu situaciju. Ovo je jedino odlagalište na kojem je došlo do odrona otpada. Ako vi poremetite miješani komunalni otpad, izvučete plastiku van, a odlažete biorazgradivi otpad, onda više nemate takav sastav kao prije i dolazi do nestabilnosti. Taj je otpad puno teži i mogući su odroni", rekao je Fundurulja u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Mateom Ćorić Brunović.

Iz Grada Zagreba odgovaraju da rade sve kako bi zaštitili zdravlje i sigurnost radnika. Trenutačno na istovar smeća ulaze tri kamiona odjednom, prije odrona moglo ih je šest. Zato je odvoz i dalje usporen.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV Tražit će raspuštanje Sabora Sandra Benčić o prosvjedu i novom šefu DORH-a: "Sve Turudićeve laži i muljanja sada su postali Plenkovićevi"

Mještani Jakuševca kažu da smrad sve teže podnose. Ne pomaže ni naknada za umanjenu kvalitetu života koja iznosi 796 eura (6000 kuna) godišnje.

"Meni novac ništa ne znači. Ja bih njemu dao 6000 kuna samo da mi makne ovo. Cijeli život živim tu, imam 52 godine i ovo je smeće od '60-ih godina tu. Cijeli život uživam u ovome. Netko je prvi red do mora, a ja sam prvi red do smeća", ispričao je Dubravko.

Tomašević i dalje ne odustaje od toga da smeće preseli u Resnik, ali mu za to treba pomoć države. Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, već je sjeo za stol s novim ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene