Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar Resnik

Tomašević najavio raskid važnog ugovora: "Ovo je strateški najbitnije zemljište na teritoriju grada Zagreba"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Tomašević neće odustati od zatvaranja Jakuševca i izgradnje novog centra za gospodarenje otpadom u Resniku te je najavio raskid ugovora s koncesionarom za pročistač otpadnih voda.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u proceduru za sljedeću sjednicu Gradske skupštine 25. siječnja upućuje sažetak studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, koji će, kako se navodi, Zagrebu omogućiti da prema suvremenim standardima, bez prijetnje za zdravlje i kvalitetu života stanovnika Resnika, zaprima i obrađuje miješani komunalni otpad, biootpad i suhe reciklate (papir, plastika, metal).

Pročitajte i ovo Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima

Tomašević je na početku današnje konferencije za medije rekao kako grad pokreće proceduru za raskid ugovora za koncesiju za pročistač otpadnih voda, koji je sklopljen s konzorcijem privatnih koncesionara privatne tvrtke Zagrebačkih otpadnih voda ZVO još 2000. godine.

Zemljište na kojem se nalazi pročistač zemljište je na kojemu je previđena gradnja Centra za gospodarenje otpadom Resnik. Riječ je o lokaciji koja se nalazi u industrijskog zoni pored DIOKI-ja i drugih postrojenja i ta je lokacija jedina ucrtana u planu za budući Centar za gospodarenje otpadom, no riječ je o lokaciji koja je pod koncesijom do 2028. godine, temeljem ugovora koji je potpisan prije 24 godine, kazao je Tomašević. 

"Ovo je strateški najbitnije zemljište na teritoriju grada Zagreba. To je jedina lokacija na kojoj se može graditi Centar za gospodarenje otpadom kako bi se zatvorio Jakuševec", pojasnio je.

Tomislav Tomašević Mapa lokacije Resnik (Foto: Grad Zagreb)

"Moram naglasiti da smo nezadovoljni suradnjom s koncesionarom koji nije adekvatno odgovarao na naše prijedloge i s obzirom na to da je to jedina lokacija na kojoj želimo graditi Centar za gospodarenje otpadom, išli smo vidjeti koji su uvjeti za raskid ugovora", rekao je Tomašević. 

Pročitajte i ovo Ilustracija isplata u svibnju Predaja poreznih prijava: Provjerili smo tko obvezno mora prijaviti porez i tko će najviše profitirati od povrata

Tri bitne prednosti

Angažirano je odvjetničko društvo koje je izradilo analizu mogućnosti raskida ugovora, prema kojoj raskid ugovora o koncesiji donosi tri ključne koristi za Grad Zagreb, kazao je Tomašević.

Prvo, Grad Zagreb dolazi u posjed zemljišta nakon šest mjeseci od raskida ugovora, što omogućuje slobodan pristup zemljištu za izgradnju CGO-a bez daljnje suglasnosti koncesionara.

Drugo, preuzimanjem same tvrtke i pročistača olakšavamo proces izgradnje trećeg stupnja pročistača i prijavu na EU projekt vrijedan oko 320 milijuna eura, kojim ćemo dalje razviti mrežu vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu. Naime, treći stupanj pročišćavanja komunalnih otpadnih voda nije moguće financirati iz EU fondova ukoliko pročistačem upravlja privatni koncesionar.

Treće, financijska analiza ukazuje da bi raskid ugovora trebao koštati manje od ostanka u koncesiji. Radi se o iznosu od 420 milijuna eura koji bi Grad Zagreb, kroz proračun i kroz račune za vodu koje građani plaćaju ViO-u, isplatio ZOV-u u idućih pet godina za upravljanje pročistačem, odnosno do kraja 2028. godine, kako je predviđeno dosadašnjim ugovorom.

Tomašević naglašava da to neće utjecati na cijenu vode za građane "Očekujem čak i financijske uštede. Mislim da su građani dosta platili sam pročistač voda", naglasio je.  

"Tijekom ove 24 godine, koliko je ugovor s koncesionarima na snazi, unovčili su 250 milijuna eura dividende", naglasio je. "Ovo nije laka odluka, to je teška odluka, ali birani smo da donosimo teške odluke", kazao je gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muškarcu će suditi Oltar na kojem se par poseksao opet u funkciji: Sve je spremno za katolički obred, žena prihvatila kaznu

Ukupni trošak investicije u Resniku je oko 140 milijuna eura, a okvirni rok izgradnje i puštanja u rad je 2028. godina, izvijestili su iz grada.

Suradnja sa Županijom

Što se tiče problema s odvozom otpada s kućnog praga, zbog odrona i sanacije na Jakuševcu, Tomašević je rekao kako su Zagrebačkoj županiji ponudili da preuzme miješani komunalni otpad iz Zagreba u sljedeće četiri godine.

Međutim, odgovor Zagrebačke županije je, kako kažu, apsurdan. Županija naime tvrdi kako podaci iz nacionalnog Plana za gospodarenje otpadom RH za razdoblje 2023.-2028., koji je donijela Vlada prije samo sedam mjeseci, nisu točni jer se u Planu navodi da u zagrebačkoj županiji ima još oko 1,67 milijuna tona kapaciteta odlaganja, dok županija tvrdi da su stvarni kapaciteti barem 10 puta manji.

"Ako Zagrebačka županija govori istinu, onda je nacionalni Plan besmislen dokument s netočnim podacima. Zato tražim od Zagrebačke županije, Vlade i resornog ministarstva da utvrde koji su stvarni potencijali za odlaganje miješanog komunalnog otpada u Zagrebačkoj županiji. Smatramo da je što skorije zatvaranje Jakuševca pitanje od nacionalne važnosti", zaključio je gradonačelnik Tomašević.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene