Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispred svog vremena

Hrvatski liječnici još jednom korak ispred svih: Prvi u svijetu obavili revolucionarnu operaciju oka tehnologijom koju su sami izumili

Operacijska sala (Foto: Dnevnik Nove TV)
Operacijska sala (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Dr. med. Benedict Rak (Foto: Dnevnik Nove TV) Dr. med. Benedict Rak (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV +0 Operacijska sala (Foto: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/2 >>
Hrvatski liječnici još jednom su pokazali kako su ispred svog vremena. Oftalmolozi Klinike očne bolesti Kliničke bolnice Sveti duh operiraju najmodernijom tehnologijom koju su sami izumili. Na operaciji oka jutros je bila i naša ekipa.

Sve što je profesor Bosnar danas radio na oku pacijenta gledali smo na velikom ekranu u 3D prikazu.

Pročitajte i ovo Operacija kukova - 5 Na sudu već 10 godina Operacija joj je trebala poboljšati kvalitetu života, a sada je invalid: "Ne mogu si priuštiti ni cipele" Ilustracija Preminula je Otišla u Tursku na brazilsku operaciju: Obitelj u šoku - "Nemojte to raditi"

3D naočale liječnici u svom poslu koriste već neko vrijeme, no širokokutna 3D tehnologija operacije oka velika je novost. I to novost koja dolazi iz Hrvatske.

''Ne moram više zauzeti određeni kut kao što je dosadašnja tehnologija tražila za gledanja tog dijela, nego praktički iz kuta koji meni odgovara mogu gledati projekciju koja se tamo nalazi'', objašnjava liječnik dok je obavljao operaciju.

Svi zahvati koje ovi oftalmolozi obavljaju na oku sada se na ekranu vide još jasnije i iz svih kuteva.
To je omogućio mladi specijalizant bolnice Sveti Duh koji je unaprijedio postojeću tehnologiju.

''Dobili smo jedan 3D sustav na probu među prvima i primijetili smo da je slika jako lijepa, da je jedna super stvar i nažalost u rubovima te slike i ovisno o rotaciji glave operatera i promatrača, slika se krene malo raspadati. Onda smo razmišljali što bi mogli napraviti da to malo popravimo'', rekao je dr. Benedict Rak.

''Radi se o inovativnoj tehnologiji koja omogućuje operateru da u realnom vremenu prati i u 3D šriokokutnom sustavu prikaza operacije i pokazuje istovremeno mogućnost da se na mikroskopu ukoliko postoji potreba kao standardnoj klasičnoj tehnologiji prati tijek operacije. Ustvari iz bilo kojeg dijela sale, iz bilo kojeg kuta imamo jako dobru sliku 3D prikaza'', rekao je dr. Damir Bosnar.

Novost je i da, osim tima u operacijskoj dvorani, operaciju u realnom vremenu mogu gledati i zainteresirani izvan nje. ''Operater može biti opušten, kroz naočale prati 3D situaciju, a i kolege koji su zainteresirani mogu pratiti operaciju što je važno zbog pitanja edukacije'', rekao je dr. Bosnar, voditelj dnevne bolnice.

''Operater može imati ekran, pa auditorij može imati taj prekrasni srebrni veliki ekran za sliku. Možemo bez problema sliku udaljeno slati u neke druge centre'', kaže Trak.

Pacijenti koji su u njihovim rukama zadovoljni su i ponosni na svoje liječnike. Svojim uspjehom hrvatski će se oftalmolozi pohvaliti američkim, austrijskim i kolegama iz regije. Novu tehnologiju prezentirat će sutra i prekosutra na međunarodnom kongresu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene