Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedoumice oko svinjokolje

I nakon zelenog svjetla nekima je crveno: "One rastu, hrane je sve manje... Božić je tu, mi niti imamo Božića, niti blagdana"

Aktualno Galerija Svinje - 1 Svinje - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Foto: Dnevnik Nove TV Svinje - 2 Svinje - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Svinje - 3 Svinje - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Tena Stipanović Galerija 1/5 >>
Iako je svinjokolja dopuštena, brojne su nedoumice s kojima se susreću mnogi svinjogojci. Neki tvrde da zadovoljavaju sve tražene uvjete, ali im svinjokolja nije dopuštena.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da postoje slučajevi u kojima su zadovoljeni tehnički uvjeti, ali se ne može dokazati sljedivost, što također predstavlja rizik.

Željko je samo jedan od onih kojima svinjokolja nije dopuštena, a kaže zadovoljava sve uvjete.

"Zadovoljavamo sve biosigurnisne uvjete. Imamo komarnike na prozorima, vrata su željezna, kupaonu koja je odmah do svinjca. Znači, imamo sve, a on nas neće prebaciti u 3. kategoriju", kaže Željko Stipanović iz Punitovaca.

Papire za rekategorizaciju predao je još ljetos, no dozvolu još nije dobio, kao ni objašnjenje zašto.

I Tena i njezina obitelj u istim su problemima.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Za Dnevnik Nove TV Šef SDP-a otkrio planove: "Razgovarali smo i definitivno idemo slagati Vladu nakon izbora"

"Zahtjev je predan u osmom mjesecu. Od osmog mjeseca odgovora nema, odnosno, mi smo zvali više puta veterinara da vidimo hoćemo li biti prebačeni, odgovor je uvijek bio - čekamo odgovor Ministarstva, čekamo papir. Kakav odgovor, kakav papir - nemamo pojma", kaže gospodarstvenica Tena Stipanović.

Iz Uprave veterinarstva izgleda nisu upoznati s ovim problemom kao ni ministrica.

"Svi koji su predali zahtjev za rekategorizaciju - pregled je obavljen, je li bio uspješan ili nije bio uspješan", kaže Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

"Pitanja koja su vezana za pojedinačni slučaj i mi pokušavamo odgovoriti. To su pitanja za lokalni stožer", kaže ministrica Vučković.

Uspješan ili neuspješan, svinjokolje za te gospodarstvenike nema.

"Da zvali smo. Jutros smo čak osobno išli kod njega, gdje je od njega dobiven odgovor da mi još nemamo pravo na svinjokolju zato što ne spadamo u 3. kategoriju.  Tu sad nama ništa nije jasno ako kategorizacije nema", kaže Stipanović.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora Za Dnevnik Nove TV Jandroković o aferama unutar stranke: "Bilo bi bolje da ih nema"

Oni koji zadovoljavaju uvjete moraju dva dana prije planiranja svinjokolje zvati veterinara.

"Klinički pregled se obavlja i vrijedi unutar 24 sata, od pregleda se unutar 24 sata mora napraviti svinjokolja. A obavlja se, ne samo pregled svinja koje su namijenjene za klanje, nego kompletno svinja koje se drže u objektu. Ako za tri dana bude ponovno to isto gospodarstvo planiralo svinjokolju, ponovno mora zvati ovlaštenog veterinara i ponovno se obavlja pregled", kaže Karačić.

Za bolju budućnost svinjogojstva ministrica ističe, izrađuju se već rješenja za nove tradicijske farme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Anketa Dnevnika Nove TV Hoćete li postiti u nedjelju na Badnjak? Pogledajte kako ste glasali, rezultati su zanimljivi

"Želimo održati male i velike, održati tradiciju. Jedino pitanje biosigurnosti ne može biti, svi koji se misle time baviti moraju poštivati biosigurnost, a država će im nastojati pomoći", dodaje Vučković.

Pomoć mjesecima čeka i Tena.

"Stoji se, čeka se, svinje rastu, hrane je sve manje i manje... Božić je tu, mi niti imamo Božića, niti blagdana", ističe Stipanović.

Ali i dalje su u nadi da će veterinar izaći na teren, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić Brunović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene