Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marija Vučković

Ministrica poljoprivrede objavila važnu vijest za svinjogojce: "Danas vidimo da su rezultati dobri"

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak je izjavila kako je danas stupila na snagu uredba Europske komisije vezana uz posebne mjere kontrole afričke svinjske kuge (ASK), kojom se uz ostalo dozvoljava klanje svinja za vlastite potrebe, uz obvezan prethodni klinički pregled veterinara.

"Dosadašnje zone ograničenja postale su nove vrste zona na kojima je još uvijek potrebno provoditi niz mjera, pratiti situaciju, iskorjenjivati bolest te je u tim zonama od današnjeg dana dopušteno prometovati svježim mesom i obavljati tradicionalno kolinje uz veterinarski nadzor", rekla je Marija Vučković uoči sjednice Vlade.

Zahvalila je svima koji su pridonijeli suzbijanju bolesti.

"Danas vidimo da su rezultati dobri, da je bolest u zahtjevnim uvjetima relativno brzo stavljena pod kontrolu, da su mjere dobile podršku svih država članica EU te da je naš način nošenja sa ekonomsko-socijalnim posljedicama bio potpun, cjelovit, predvidio je niz mjera - počevši od nadoknada direktnih šteta, preko indirektnih da bismo sada već izrađivali idejna rješenja za nove tradicijske farme", rekla je Vučković.

Vlada je prema njezinim riječima slala jasnu, a ne populističku poruku da želi održati tradiciju te da oni koji se žele baviti svinjogojstvom trebaju poštovati biosigurnost, a država će im nastojati na najbolji mogući način pomoći.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Božićni poklon Plenković otkrio koliko će dobiti umirovljenici: "Mislimo na njih i njihovu situaciju"

Svinjokolja unutar 34 sata od veterinarskog pregleda

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić objasnila je da za svinjokolju posjednici svinja od ovlaštenih veterinara moraju zatražiti klinički pregled koji vrijedi unutar 24 sata i u tom roku se mora obaviti svinjokolja. Obavlja se pregled ne samo svinja koje su namijenjene klanju, nego svih koje se drže u objektu.

Podsjetimo, u Službenom listu EU u srijedu je objavljena je provedbena Uredba (EU) 2023/2894 po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na ASK. Uredba stupa na snagu u četvrtak 21. prosinca, kao i novo rješenje o zonama Ministarstva poljoprivrede.

Navedenom uredbom, kako ističu iz Ministarstva, sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu 'ZONU III.', koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III.

Pročitajte i ovo Boris Mikšić Sjećate li se njega? Bio je senzacija izbora 2005., a sad radnicima dijeli 1000 eura božićnice i šalje ih na odmor u Las Vegas, Floridu...

Od najavljenih promjena iz Ministarstva naglašavaju "mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara".

Također, meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso isključivo za područje Republike Hrvatske.

Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene