Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rizik na nebu

Piloti vojnih aviona za Dnevnik Nove TV o padu MiG-a: "Sreća je bila da motor nije trenutačno stao"

"Tehnička ispravnost aviona nije u domeni odgovornosti ministra obrane." Tako premijer Andrej Plenković brani Marija Banožića.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s pilotima vojnih aviona.

S podacima iz crne kutije koja je u rukama istražitelja do istine o uzrocima pada. Pomoći će im i izjave pilota, koji su u stabilnom zdravstvenom stanju.

"Znamo da je jedan pilot pušten kući, na kućnu njegu, da je drugi pilot imao operaciju, da je ona dobro prošla, a istragu će provoditi tijela i kad budu oni znali više, tad ćemo vam priopćiti", kazao je premijer Andrej Plenković.

Zasad ne iznose detalje. Sumnja se u otkaz rada motora. Prije katapultiranja piloti su, otkrio je vojni vrh - javili da imaju problema s radom motora.

"Ovdje je sreća bila da nije motor trenutačno stao, znači stanje vremenskoj bazi koja se daje. Razlika je četiri minute od trenutka kad su javili teškoće do trenutka kad su javili da će se katapultirati. Nekakve greške njimaje  indikacija davala, tako da su imali vremena pripremiti let, a da polako ne propada dolje", pojasnio je za Dnevnik Nove TV umirovljeni pilot HRZ-a Danijel Borović.

Ako je kutija ispravna, kaže, ići će se u rekonstrukciju, ali i gledati parametre rada motora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković IMA LI ODGOVORNOSTI MINISTRA? Plenković: ''Nijedan avion nikada ne polijeće, a da ga netko nije prije toga pregledao''

"Događaju se problemi s motorom, pogotovo je to opasno za jednomotorne avione kao što je MiG 21 ili F16 i tako. Recimo, posebno je F16 osjetljiv na otkaze motora, ima dosta slučajeva kad su piloti morali napuštati zrakoplov upravo zbog otkaza motora. To se događa i kod MiG 21", ističe bivši zapovjednik HRZ-a Josip Štimac.


Pilotima - rizik. "Rizik u svemu postoji, znači mi kad smo ušli u taj posao, svjesni smo tog rizika, isto kao što sam ja bio i moji kolege svjesni rizika u ratu kad smo išli", rekao je Borović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O FIZICI I LOGICI Šef Odbora za obranu: ''Zrakoplovi zbog sile teže tendiraju tome da padnu''

Premijer Andrej Plenković naglašava - bit će sasvim druga situacija čim dođu novi borbeni zrakoplovi iduće godine. Imaju dva motora, za razliku od MiG 21. Iz oporbe zahtjev da se uvede red u ratno zrakoplovstvo smjenama. Zbog istrage prizemljeni su samo MiG-ovi poput ovog koji je pao - dvosjedi.

 

Više o padu MiG-a pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene