Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zima pokazuje zube

Nevrijeme poharalo dio Hrvatske, neobični prizori na jednom otoku: Tuča je zabijelila tlo

Aktualno Galerija Tuča na Hvaru - 1 Tuča na Hvaru - 1 Foto: Perica Mileta Pijavica kod Dubrovnika, 07.12.2022. Pijavica kod Dubrovnika, 07.12.2022. Foto: Nikša Krešić Tuča na Hvaru - 2 Tuča na Hvaru - 2 Foto: Perica Mileta Tuča na Hvaru - 3 Tuča na Hvaru - 3 Foto: Perica Mileta +4 Jug zemlje pogodilo je nevrijeme - 4 Galerija 1/9 >>
U moru kod Dubrovnika stvorila se pijavica. Na Hvaru je padala tuča.

Dalmaciju je zahvatilo novo nevrijeme. Na Hvaru je pala obilna tuča, dok se u moru kod Dubrovnika stvorila velika pijavica.  

Na stranici na Facebooku Sigurnost u prometu Dubrovnik objavljena je snimka koja prikazuje vodenu bujicu u naselju Mokošica. 

Na Zavižanu ima 13 centimetara snijega. Jedno od pogođenijih naselja je Mokošica gdje je palo više od 50 litara kiše u 24 sata. Vatrogasci su jutros u sat vremena imali deset intervencija.

Neobični prizori snimljeni su i u Jelsi na otoku Hvaru gdje je tuča zabijelila tlo. Za dijelove Dalmacije na snazi je žuti meteoalarm koji upozorava na grmljavinsko nevrijeme i pojačanu buru.

Pročitajte i ovo Sve češće promjene vremena - 3 TEŠKE POSLJEDICE Zbraja se šteta od nevremena koje je poharalo Hrvatsku, meteorolog Čačić: "Srednja razina mora ubrzano raste"

U Dalmaciji će tijekom cijelog dana biti izraženijih pljuskova s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP "Dubrovački vatrogasci", naveo je gdje su imali intervencije. "Intervencije su bile ispumpavanje privatnih objekata, garaža i gospodarskih objekata. Područja koja su pogođena su Stara i Nova Mokošica. Nevrijeme je zahvatilo jedan dio grada, drugi dio grada je ostao pošteđen", opisao je Krilanović u Dnevniku Nove TV.

U unutrašnjosti ujutro ponegdje magla. Na većem dijelu Jadrana puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a na krajnjem jugu umjeren jugozapadnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 9 na kopnu i od 13 do 16 Celzijevih stupnjeva na moru i u unutrašnjosti Dalmacije.

 

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo udruge, koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, ta pojava nije neuobičajena jer je cijeli Jadran pod višednevnim ciklonalnim utjecajem.

Posljedica toga su velike količine oborina u prvih sedam dana prosinca, ponegdje čak 150 litara po četvornome metru.

"Posljednja dva dana u srednjoj i južnoj Dalmaciji povremeno se javljaju olujni kumulonimbusi iz kojih je bilo jačih grmljavinskih pljuskova i tuče. Pijavice su zabilježene na području Dubrovnika i Visa. Tuča je jučer poharala šire solinsko područje, danas su se zabijelili dijelovi otoka Hvara i dubrovačko područje", rekao je Popadić.

Vatrogasci s Hvara imali su mnogo poziva uglavnom radi ispumpavanja vode iz prostorija u prizemlju, ali znatnije štete nije bilo. 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene