Obavijesti Video Pretražite Navigacija
a sad stvarno...

Još jedna sramota na ispitu državne mature: Istanbul proglašen glavnim gradom Turske

Ilustracija
Ilustracija Foto: Dragan Matic/Cropix
Iako je pitanje iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi prošlo recenziju četvero stručnjaka, Istanbul je proglašen glavnim gradom Turske. U NCVVO-u sve relativiziraju.

Nakon grešaka u ispitima mature iz Matematike na A razini te one u Politici i gospodarstvu još jedan propust sastavljača i to u zadatku iz Hrvatskog.

Naime, u točnom odgovoru na 44. pitanje tog ispita Istanbul je proglašen glavnim gradom Turske, piše Srednja.hr

Maturanti su morali zaokružiti slovo ispred jedne od četiriju rečenica koje su napisane u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnog slova. Od svih ponuđenih malo i veliko slovo korišteno je ispravno samo u rečenici "Prijestolnica Istočnoga Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske." Glavni grad Turske je naravno Ankara, a greška nije primijećena u procesu recenzije ispita iako ga je pregledalo četvero stručnjaka!

Pročitajte i ovo Ilustracija svađa na igralištu Djevojčica polila kiselinom 11-godišnjakinju: "Osjećala sam se kao da gorim, vrištala sam." Majka napadačice sablaznila javnost

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odgovorili su za portal da je sa stajališta jezične norme, odnosno pravopisa, odgovor točan i s tog istog stajališta sadržaj je, kažu,  irelevantan. 

Podsjetimo, maturant Niko Mađerić žalio se na pitanje iz Politike i gospodarstva u kojem je USKOK proglašen Vladinim uredom što nije točno jer je nezavisno pravosudno tijelo. NCVVO je njegovu prvu žalbu odbio, no nakon što se oglasio i USKOK njegovu žalbu su ipak morali uvažiti. 

  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene