Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mjesec dana prije uvođenja

Na tržištu prvi paketi hrvatskih eura: Pogledajte gdje ih možete kupiti i po kojoj cijeni

Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 6
Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 6 HNB
Aktualno Galerija Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 5 Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 5 Foto: HNB Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 4 Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 4 Foto: HNB Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 3 Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 3 Foto: HNB Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 1 Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 1 Foto: HNB +4 Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 5 Galerija 1/9 >>
Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica.

Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti od 1. prosinca 2022. nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji.

Početni paket sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100 kuna.

Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 6 Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 3 (Foto: HNB)

Tako pribavljenim kovanim novcem građani će se moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja, izvijestili su iz HNB-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Kako će izgledati kućni budžeti u eurima: "Ma dajte, pa tko to može, čarobnjak?"

"Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Marko Primorac, Boris Vujčić SJEDNICA NACIONALNOG VIJEĆA Stiže interaktivna karta bankomata koji će imati eure, Vujčić poručio građanima: ''Donesite novac u banke što prije!''

Trenutačno je ovo sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj", zaključio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene