Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vlada panika

Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno"

Aktualno Galerija Kolaps sustava na jugu - 4 Kolaps sustava na jugu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kolaps sustava na jugu - 5 Kolaps sustava na jugu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kolaps sustava na jugu - 3 Kolaps sustava na jugu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kolaps sustava na jugu - 2 Kolaps sustava na jugu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kolaps sustava na jugu - 1 Galerija 1/6 >>
U biseru hrvatskog turizma, jednom od najbogatijih gradova na sve načine mame medicinsko osoblje. Ali ne ide im. Na specijalizacije se gotovo nitko ne javlja, a mladi liječnici zaobilaze Dubrovnik, preskup im je. Oni koji još uvijek rade i sitno broje do mirovine otvoreno govore da nam prijeti kolaps sustava.

Dubrovčani su zabrinuti jer bi duge liste čekanja uskoro mogle postati i duže jer nedostaje medicinskog osoblja.

"Panika je što se tiče svega – od spremačica do sestara, doktora, svega", poručuje Nusreta.

"Valjda se fakulteti pune, valjda će nama netko doći. A naših ima jako puno u Zagrebu, pa valjda će njihova djeca doći", kaže Miroslav.

Opća bolnica Dubrovnik trenutno zapošljava 117 liječnika specijalista i 410 medicinskih sestara. Na taj broj nedostaje još 49 posto liječnika i 43 posto medicinskih sestara i tehničara.

Trećina sestara starija je od 51 godinu, a njih 32 već sad imaju uvjete za mirovinu. Medicinske sestre i tehničari umorni su i iscrpljeni. Kažu kako na ozbiljnost situacije upozoravaju godinama.

"Svakih par dana ili jednom mjesečno imamo situaciju kad moramo interventno djelovati, snalaziti se, premještati. Kad znate da ne možete poći na godišnji, ne možete planirati godišnje odmore. Entuzijazam ne može trajati vječno", poručuje glavna medicinska sestra Kristitna Muhoberac.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

Unatoč manjku osoblja, medicinske sestre i tehničari kažu kako bi bili zadovoljni i s povećanjem od deset do dvadeset posto. Tako bi, kažu,situacija bila stabilnija - kako za njihov svakodnevni rad, tako i za pacijente koji su im prioritet.

U bolnicu dolazi pomoć iz drugih dijelova Hrvatske, potakne ih subvencija za stanovanje, ali je problem u tome što po isteku, nakon dvije godine, odlaze jer im je Dubrovnik preskup. Sve je manje i liječnika.

"Najviše nedostaje liječnika specijalista anesteziologije, patologije, pedijatrije. To su neke grane o kojima ovisi funkcioniranje bolnice.  Mi sve radimo da pacijenti ne osjete taj manjak medicinskog osoblja", ističe ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

Na mukama su i u Domu zdravlja. Na devet odobrenih specijalizacija, javile su se samo tri osobe.

Pročitajte i ovo Kome idu lajkovi? Kampanja na TikToku Borba za glas mladih birača: Osim premijera, još se političara i političarki okušalo u tiktokerskim vodama

"Po mojim informacijama, oko devet privatnih liječnika obiteljske medicine radi iznad 65 godina. Ako svaki u prosjeku ima 1500 pacijenata, to ostali liječnici neće moći konzumirati", kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Prije nekoliko godina povećane su kvote za upis medicinskih sestara, ali čak i kad završe srednju školu, nema jamstva da će uistinu i raditi u struci.

Upit ministarstvu oko rješenja ovih problema ostao je bez odgovora. Sugovornici ekipe Dnevnika Nove TV kažu da ih upozoravaju od 2017. ali alarm još uvijek samo zvoni, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Danijela Demarin Hasanović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene