Obavijesti Video Pretražite Navigacija
eskalacija nasilja

Brutalno vršnjačko nasilje u Splitu, kriminalističko istraživanje još traje! Psihologinja: "A zašto se čudimo?"

Aktualno Galerija Bruna Papić, novinarka Nove TV Bruna Papić, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Nazor, psihologinja Mirjana Nazor, psihologinja Foto: DNEVNIK.hr Ombreta, Split Ombreta, Split Foto: DNEVNIK.hr Policija i dalje istražuje slučaj - 1 Policija i dalje istražuje slučaj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Policija i dalje istražuje slučaj - 2 Galerija 1/7 >>
Umjesto blagdanskog ozračja i bezbrižnih školskih praznika, šokira eskalacija vršnjačkog nasilja iz Splita. Tri maloljetnice udarale su četvrtu i sve snimile, a ubrzo ih je privela policija.

Jedna snima, dvije udaraju, a četvrta kleči i prima udarce. Sve maloljetne. Stravična snimka iz Splita preplavila je društvene mreže. Šokirala je i stručnjake.

"Pitanje je zapravo što je u pozadini toga - da li je postojao neki sukob među njima? Pa su onda to što ih je mučilo, te neke frustracije, nezadovoljstva, riješile na taj agresivan način. Ako je to tako, onda ja zaista moram opet pitati i nas odrasle - A zašto se čudimo?", kazala je psihologinja Mirjana Nazor.

Snimanje, počinjenje i objavljivanje nasilja, nažalost, ne događa se prvi put.

"Najviše su krivi roditelji i škola. Odgaja ih internet. Em što će bit fizički nikakvi, psihički, samo gledaju u ono..  Kičma će im otić, a da ne govorim o psihi i ono šta gledaju. To je strašno", smatra Omberta iz Splita.

Slučaj iz Splita građani su masovno prijavljivali policiji koja sad sve moli da ne dijele više snimku po društvenim mrežama kako se ne bi stvorio kontraefekt i došlo do sekundarne viktimizacije žrtve koju svi žele zaštititi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Treba li Hrvatska legalizirati marihuanu? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Zahvaljujemo svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje", kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Gotovo 80 posto djece doživi verbalno nasilje, a mnogi su barem jednom pretrpjeli i fizičko. Roditelji s razlogom strahuju.

"Mi imamo malu curicu koja je sad u prvom razredu. Već su neke situacije, relativno bezazlene, ali isto tako se vidi da roditelji ne stopiraju preagresivno ponašanje djece", kaže Tonko Mileta.

Roditelji su za takvo ponašanje svoje djece i odgovorni. Iz Ministarstva pravosuđa govore kako su kazne za vršnjačko nasilje postrožene, a na sudovima postoje odjeli za mladež. U splitskom slučaju postupat će državni odvjetnik specijaliziran za maloljetnike. Međutim, reakcije nakon što se problem dogodi su prekasne. Ključna je prevencija.

"Mislim da zapravo smo dosta loši u tome, da površno razgovaramo s djecom da ih možda i ne slušamo kad nam nešto govore. Jer i to se zna događati, da nažalost, dijete postaje agresivno da bi svratilo pozornost na sebe", ističe Nazor.

Osim roditeljskog odgoja, pomoć kroz razgovor trebaju dobiti od psihologa i pedagoga. Kojih u školama nedostaje.

Snimka koja je zgrozila cijelu Hrvatsku snimljena je prije dva dana, a odmah nakon, objavljena je još jedna zbog koje je također priveden maloljetnik.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

Policija i dalje istražuje slučaj

Slučaj prati reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić koja je uživo javila detalje.

"Čula sam se maloprije sa splitskom policijom, još ništa neće iznositi, dok krimnalističko istraživanje ne završi. Imaju posebnu dozu opreza jer su maloljetnice u pitanju", kazala je Papić i dodala kako s učenice sinoć privedene, a policija provjerava i njihove mobitele jer se u pojavila još jedna snimka vršnjačkog nasilja.

"S obzirom na to da su maloljetne, na razgovoru moraju biti prisutni i skrbnici te predstavnici Centra za socijalnu skrb", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV te dodala kako postoji mogućnost da će ih se teretiti za povredu privatnosti djeteta ili za nasilničko ponašanje.

"Još svakako treba utvrditi i u kakvim uvjetima žive, kakvi su odnosi u obitelji i slično", kaže Papić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene