Obavijesti Video Pretražite Navigacija
brojne nepravilnosti

Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona!

Liječnik, ilustracija
Liječnik, ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izrekao je 1820 mjera, među kojima i opomene za raskid ugovora liječnicima. Gotovo 30 posto bolovanja bilo je odobreno nakon što su za to prestale indikacije.

Stopa privremene nesposobnosti za rad lani je pala za 10,7 posto, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), čiji su kontrolori zbog utvrđenih nepravilnosti ugovornim subjektima izrekli 1820 mjera.

Kontrolori HZZO-a proveli su pri ugovornim subjektima HZZO-a nešto više od 11.900 kontrola, od toga glavninu na razini primarne zdravstvene zaštite te 201 kontrolu na razini sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite i razini zdravstvenih zavoda.

Uz to, 41 kontrola provedena je pri isporučiteljima ortopedskih i drugih pomagala, priopćio je u ponedjeljak HZZO-a nakon sjednice Upravnog vijeća.

Pročitajte i ovo Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..."

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima

U 85 posto svih provedenih kontrola nisu utvrđene nepravilnosti, a u 15 posto kontrolori su ugovornim subjektima izrekli 1820 mjera, od čega je izrečeno 1166 opomena, 420 opomena s naplatom štete, 198 opomena s novčanom kaznom, 26 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete, zatim osam opomena pred raskid ugovora s novčanom kaznom te su pokrenuta dva postupka za raskid ugovora.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

U provedenim kontrolama privremene nesposobnosti za rad (PNR) sveukupno su pregledana 28.844 osiguranika, odnosno osobna zdravstvena kartona te je utvrđen prestanak medicinskih indikacija za korištenje PNR-a u 28 posto kontroliranih PNR-a.

Ukupna stopa PNR-a u razdoblju od siječnja do prosinca 2023. iznosila je 3,68, od toga 1,86 na teret poslodavca, a 1,82 na teret HZZO-a. U istom razdoblju 2022. ukupna stopa PNR-a bila je 4,12; od toga 2,17 na teret poslodavca, a 1,95 na teret Zavoda.

Iz navedenog proizlazi kako je lani u odnosu na isto razdoblje 2022. ukupna stopa PNR-a bila manja za 10,7 posto, odnosno stopa PNR-a na teret poslodavca bila je manja za 14,3 posto, dok je na teret HZZO-a bila manja za 6,7 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene