Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U europskom vrhu

Neke Vladine politike hrane inflaciju: Cijene rastu, ali sporije, od nas je gora samo Belgija

Aktualno Galerija Inflacija; ilustracija - 1 Inflacija; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija; ilustracija - 2 Inflacija; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija; ilustracija - 3 Inflacija; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Habijan Galerija 1/4 >>
Hrvatska se suočava s visokom stopom inflacije, no ona je u padu prema podatcima Državnog zavoda za statistiku. Intervencije u cijene pokazale su se uspješnima, a za nove mjere potrebno je pričekati formiranje nove Vlade.

Inflacija u travnju u Hrvatskoj je pala, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Ipak, dok su cijene energije niže nego što su bile u travnju 2023., cijene usluga i dalje snažno rastu.

Priču o rastu cjena i padu inflacije za Dnevnik Nove TV pripremio je Marko Biočina.

"Prema prvoj procjeni Eurostata godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena usporedivim ili harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena usporila se na 4,7 posto sa 4,9 koliko je ostvareno mjesec dana ranije", tvrdi Gordi Sušić, direktor Direkcije za ekonomske analize Hrvatske Narodne Banke (HNB).

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Inflacija u Hrvatskoj tako je druga najviša u eurozoni, iza Belgije. No, ljepota statistike je u tome da je svatko može tumačiti na svoj način. 

"Ovo je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine kad je iznosila 3,3 posto. Prema tome, ovo je samo ono što govorim iz mjeseca u mjesec da i mjere Vlade i svi oni paketi pomoći Vlade i cjelokupna zapravo politika Vlade i resornog ministarstva evidentno daju svoje rezultate", kazao je ministar gospodarstva Damir Habijan.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović i Tihomir Cipek - 1 Analiza Tihomira Cipeka Kako će Plenković riješiti problem s SDSS-om i zapinje li negdje u pregovorima? Analitičar o borbi za vlast: "Materijalne interese lako je zadovoljiti"

Intervencije uspješne

No, Vladine politike s druge strane i hrane inflaciju. Veliki građevinski projekti izravno utječu na rast cijene usluga koji je u travnju na godišnjoj razini iznosio šest cijelih tri posto

"Tržište rada je zapravo takvo da cijene nekih usluga, naprimjer građevinskih radova logističkih usluga toliko snažno, dakle potražnja je toliko snažna da su cijene još uvijek vrlo visoke i nastavljaju s rastom", smatra Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku

Intervencije u cijene energije bile su uspješne. Energija je u travnju bila jeftinija nego dvanaest mjeseci ranije. No, to onda otvara drugo pitanje imaju li te subvencije uopće više smisla.

"Tako da će se gotovo sigurno u jednom momentu ove godine ili sljedeće godine, zavisi o tome kako će i kada će se nova vlada formirati, pod jednostavno pritiskom inflantornih kretanja ili deflatornih kretanja u Europskoj uniji cijene energije osloboditi", rekao je Novotny.

Čeka se formiranje nove Vlade

Prvi kandidat su subvencije na naftne derivate, jer nema smisla da tijekom ljetne sezone država subvencionira vožnju turista. Ipak, ova vlada o tome ne razmišlja.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković "Otkud vam takva mašta?" Plenković otkrio što je pričao s Bujancem, osvrnuo se na Penavu: "Meni ne treba pomoć kao njemu, ali..."

"Kada govorimo o derivatima, naftnim derivatima i cijeni benzina i dizela i plavog dizela, dakle, u onoj mjeri odnosno intervenciji Vlade koje jesu što se tiče subvencioniranja ostaju, dakle u ovom trenutku nema nikakvih naznaka da bi se u taj dio zadiralo", istaknuo je Habijan.

Neće se zadirati ni u zamrznute cijene trideset potrošačkih proizvoda. Barem do formiranja nove Vlade.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene