Obavijesti Video Pretražite Navigacija
negativan trend

Pala proizvodnja mliječnih proizvoda, ali ne svih: DZS objavio podatke za prošlu godinu

Krava - 2
Krava - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Količina prikupljenog kravljeg mlijeka u Hrvatskoj je prošle godine u odnosu na 2020. pala za 1.3 posto, odnosno prikupljeno je 428.665 tona kravljeg mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima o proizvodnji hrane DZS-a, lani je prikupljeno manje kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Tako je ovčjeg mlijeka prikupljeno 2.756 tona ili 2,3 posto manje, a kozjeg mlijeka 3.882 tone ili 4,3 posto manje.

Statistički podaci o proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je lani proizvodnja konzumnog mlijeka (mlijeka za piće) pala za šest posto, na 264.776 tona.

Pala je i proizvodnja vrhnja, za 2,8 posto, na 32.096 tona, ovčjeg sira za 2,4 posto, na 245 tona i kozjeg sira, za 3,4 posto, na 142 tone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVLAČENJE PROIZVODA Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Pročitajte i ovo Razočaranja (Foto: buzzfeed.com) Okrutne laži Ove obmane jako su ih pogodile: Bili su gladni, a dočekalo ih je veliko razočaranje

Istodobno je porasla proizvodnja maslaca za 15,6 posto, na 4.064 tone, kravljeg sira za 3,1 posto, na 32.356 tona i fermentiranih proizvoda (jogurti, napici od jogurta i dr.) za 0,4 posto, na 89.917 tona.

DZS podatke o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzima od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka (SLKM).

U Hrvatskoj djeluje 40-tak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji, a obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene