Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spreman i MORH

Punjenje Arene pitanje je trenutka: "Kad se izda zapovijed, prvi pacijenti tamo mogu biti u roku od dva do četiri sata. Za vikend bi ih moglo biti 30 do 40".

Kreveti u Areni - 3
Kreveti u Areni - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kreveti u Areni - 3 Galerija 1/1 >>
Scenarij po kojem bolnice više neće imati mjesta za oboljele od bolesti COVID sve je bliži ostvarenju. Zagrebačka Arena čeka prve pacijente.

"Ako ministar i stožer danas izdaju zapovijed, mi smo spremni", kaže nam dr. Mario Zovak, ravnatelj KB-a Sestara milosrdnica, o aktiviranju Arene kao mjesta za preuzimanje pacijenata s lakšim oblikom bolesti COVID-19. Punjenje Arene više nije mogućnost, ono je pitanja dana, možda čak i sata.

Teoretski, kaže Zovak, prvi pacijenti mogli bi stići već danas, ali ravnatelj Vinogradske vjeruje da će to ipak biti za vikend. U niskom je startu 18 liječnika i 55 medicinskih sestara samo iz njegove bolnice. Kad ministar konačno izda zapovijed o aktiviranju Arene, prvi pacijenti mogu biti tamo u roku od dva do četiri sata. 

Prvi kontingent liječnika i medicinskih sestara bit će dovoljni za otprilike 100 pacijenata. Kako će se Arena puniti, regrutirat će se i liječnici iz sestre iz drugih ustanova. A to bi također moglo biti vrlo skoro.

"Tamo neće dolaziti ljudi s ulice, nego isključivo pacijenti iz drugih ustanova, uglavnom iz sad već krcate Klinike za infektivne bolesti i KB-a Dubrava, koji je također pred punjenjem. I u našoj je bolnici trenutačno 10 pozitivnih na koronavirus koje ne možemo prebaciti u KB Dubrava. U Arenu će stizati oni koji su u relativno dobrom stanju ili oni koji su bolje, ali još nisu spremni za otpuštanje iz bolnice. Računamo da ćemo u prvih nekoliko dana imati već 30 do 40 pacijenata", objašnjava Zovak.   

Pročitajte i ovo Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Preminula 51 osoba Novi rekord u Hrvatskoj: Više od 4000 novozaraženih, stigle stroge mjere za jednu općinu. Na istoku zemlje veliki skok broja novih slučajeva

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Ozbiljna situacija'' Njemačka dopustila uvođenje potpunog lockdowna: ''Ne bilježimo uspjeh jer nismo dovoljno strogi''

Na pitanje hoće li zagrebačka Arena možda preuzimati i pacijente iz drugih dijelova zemlje, naročito iz najteže pogođenog sjevera, Zovak odgovara: "Ni Arena nema neograničen broj mjesta. To sve zahtijeva jako velik logistički napor. To nije medicinska ustanova, ali je najbolje što trenutačno imamo. Za nekih 300 pacijenata treba barem 150 sestara i ogroman broj liječnika", objašnjava. 

Postoji li mogućnost da ni Arena u nekom crnom scenariju neće biti dovoljna? 

"To je mogućnost za koju se nadamo da se nikad neće dogoditi. Nadamo se da će se poštovati nove mjere. Ako se to ne dogodi, ako se naši građani i dalje ne budu pridržavali mjera, ako budu vladali nered i nedisciplina, ostaje nam samo brojiti pacijente", rekao je. 

Oprema uskladištena tijekom ljeta

Zovak kaže da je njegova bolnica u Dubravu već poslala 30 liječnika, a dio opreme i respiratora za Arenu namijenjen još od ožujka. Tijekom ljeta oprema je bila uskladištena, čekajući drugi val.

Na dvije etaže nalazi se 420 kreveta. U Areni su laboratorij za analizu krvi te sala za reanimaciju. Svi pacijenti imat će prehranu, čišćenje, utičnice za punjače mobitela te pristup Wi-Fi sustavu.

Pitali smo i v. d. ravnatelja KB-a Dubrava Ivicu Lukšića kolika je trenutačna popunjenost te bolnice, no još nije odgovorio.

MORH: "Vojska je spremna"

Iz MORH-a je u četvrtak poslijepodne stiglo priopćenje kako je vojska spremna za pomoć zdravstvenom sustavu.

"U slučaju otvaranja stacionara u Areni, angažiran će biti ukupno 21 pripadnik Hrvatske vojske koji će se izmjenjivati u smjenskom radu, a riječ je o medicinskim timovima te pripadnicima Oružanih snaga RH koji će pružati logističku pomoć u radu stacionara. Vojni medicinski timovi brojat će ukupno tri liječnika i šest medicinskih tehničara ili sestara", kažu u MORH-u.

Napominju kako je Arena u potpunosti je opremljena.

"Od samog predstavljanja stacionara u Areni početkom studenoga, pripadnici Hrvatske vojske nalaze se u 24-satnom dežurstvu i spremnosti za angažman u slučaju potrebe", kažu. 

Dodaju kako vojska od početka pandemija pomaže civilnim institucijama i građanima te da su aktivno bili uključeni i u samo osposobljavanje Arene.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene