Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dvije godine

Izbjeglice podnijele ustavnu tužbu: Nije otvorena istraga o nasilju i seksualnom zlostavljanju tijekom nezakonitog odvraćanja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tom Dubravec /CROPIX
Pet izbjeglica koji su 2020. godine protjerani iz Hrvatske u BiH podnijelo je tužbu Ustavnom sudu jer Državno odvjetništvo niti nakon dvije godine nije donijelo odluku o otvaranju istrage zbog nasilnog pushbacka, izvijestio je u utorak Centar za mirovne studije (CMS).

"Iako zakon propisuje rok od šest mjeseci za donošenje odluke o kaznenoj prijavi, faza izvida nakon gotovo dvije i pol godine još uvijek traje, čak ni odluka o službenom otvaranju istrage još nije donesena. Zbog toga su žrtve sada odlučile podnijeti tužbu Ustavnom sudu, koji će trebati ispitati je li ovakvo odugovlačenje faze izvida opravdano”, navodi CMS u priopćenju.

Prema svjedočanstvima žrtava koje je nakon nezakonitog protjerivanja prikupilo Dansko vijeće za izbjeglice u BiH, skupina od pet osoba ušla je u Hrvatsku tražeći zaštitu. Međutim, četvoricu od njih hrvatska je policija držala u stanici dva dana bez osigurane hrane, da bi zatim bili privedeni na sud gdje se tražilo da svjedoče protiv petog člana optuženog za krijumčarenje, što su oni odbili.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozvana hitna pomoć Brza reakcija spasila im je živote: Policija susjedne zemlje pronašla 17 naguranih migranata u kamionu

"Njihova imena te datum i mjesto uhićenja navedeni su u sudskoj odluci. Navedeno potvrđuje i da su bili pod izravnom kontrolom hrvatskih policajaca kada su istog dana prevezeni na nepoznato mjesto i predani naoružanim muškarcima u crnim uniformama s fantomkama na glavama, koji su ih, prema izjavama žrtava, mučili i seksualno zlostavljali", stoji u priopćenju.

Žrtve i dalje pate od posljedica nasilja koje su proživjele u Hrvatskoj, tvrdi CMS, koji je u prosincu 2020.godine DORH-u podnio kaznenu prijavu za kaznena djela zlouporabe ovlasti, zločinačko udruživanje, mučenje i nečovječno postupanje, silovanje, protupravno oduzimanje slobode i pljačku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na šest mjeseci Italija proglasila izvanredno stanje zbog velikog broja migranata: Samo tijekom uskrsnog vikenda stiglo oko 2000 ljudi

U međuvremenu je grupa izbjeglica stigla do Njemačke, gdje im je odobrena zaštita od deportacije. Osim CMS-a i udruge PRO ASYL, podršku im pružaju Nizozemsko vijeće za izbjeglice i Europski centar za ustavna i ljudska prava.

CMS podsjeća da je Europski sud za ljudska prava u dvije presude utvrdio kako Hrvatska ne provodi učinkovite istrage kada su u pitanju povrede počinjene protiv izbjeglica i drugih migranata, među kojima je najpoznatiji slučaj afganistanske djevojčice Madine, koja je izgubila života u studenom 2017. u naletu vlaka kod granice sa Srbijom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene