Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA IVANE PETROVIĆ

Obrat oko ulaska u Schengen: "Ne znam je li slučajno što je kancelar nedavno bio i kod Vučića i kod Orbana. Znači, nešto se događa"

Nakon što je Hrvatska od Europske komisije i Europskog parlamenta dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, austrijski ministar unutarnjih poslova rekao je da je protiv proširenja granica šengenskog prostora. Tu je temu komentirala urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Ivana Petrović komentirala je izjavu austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera da se Schengen zasad ne bi trebao proširivati, što bi značilo da Hrvatska ne bi mogla postati dio šengenskog prostora budući da je za ulazak potrebna suglasnost svih članica.

"Mislim da je više mogućih razloga za ovo, a ključan su razlog loše unutarnje austrijske političke prilike. Vladajuću stranku desnog centra tresu korupcijske afere, a Austrijanci su izrazito loše upravljali migranstkom krizom. Sada indirektno tvrde da im je za to kriva Hrvatka ili Slovenija, kojoj su suspendirali Schengen i s kojom imaju granične kontrole", rekla je Petrović.

"To je pokušaj kontrole štete. U Austriji su izbori u siječnju 2023. i možda pokušavaju uljepšati svoju percerpiju u javnosti. Inače, ministar unutarnjih poslova je dio krajnjeg desnog krila vladajuće stranke", dodala je.

Pročitajte i ovo Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK NOVE TV ISTRAŽUJE Što se krije iza austrijskog "ne" ulasku Hrvatske u Schengen? "Politička elita im je pod snažnim utjecajem poslovnih krugova"

Pročitajte i ovo Elektrana u Njemačkoj INTENZIVNE PRIPREME Prva ekonomija Europe priprema se moguće nestašice električne energije: Ograničit će i izdavanje gotovine?

Zatim je rekla da u Austriji postoji jak ruski utjecaj te da je od odlaska Sebastiana Kurza, odnosno od kraja 2021. godine, Austrija promijenila dva kancelara.

"Na samitu u Bruxellesu u šestom mjesecu su imali određenu ogradu prema sankcijama protiv Rusije. Provode ih, ali sve to ima svoju mjeru. Često se pozivaju na svoju vojnu neutralnost, s kojom povezuju i političku neutralnost. Ne znam je li slučajno što je austrijski kancelar nedavno bio i kod Aleksandra Vučića i kod Viktora Orbána. Znači, nešto se događa", rekla je Petrović.

Petrović o reakcijama u Hrvatskoj

Petrović je komentirala i koliko bi utjecaj na izjavu austrijskom ministra mogla imati činjenica da bi s Hrvatskom u Schengen trebale ući Rumunjska i Bugarska.

"Rekla bih da to ima strateški utjecaj, prije svega zbog Rumunjske, a da ne govorim Bugarske. Nizozemska, koliko vidim, se još uvijek protivi njihovu ulasku u Schengen. Bugarska je ključna migrantska točka i zemlja s visokim stupnjem ruskog utjecaja", smatra Petrović.

"Ulazak samo Hrvatske vjerojatno bi ojačao ruski utjecaj u te dvije zemlje. Ne isključujem mogućnost da je Austrija u ovom slučaju nečiji proxy. Mislim da bi se nešto trebalo pitati Berlin i Pariz", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške optužbe iz Moskve Nakon dramatične snimke: Ukrajina provjerava tvrdnje o brutalnom pogubljenju ruskih zarobljenika

Pročitajte i ovo Vladimir Putin PUTEM TELEGRAMA Iz Predsjedništva BiH izrazili sućut Vladimiru Putinu: "Poštovana ekscelencijo..."

Na kraju je rekla da je bitno istaknuti i reakciju hrvatskih vlasti.

"Njih ovo nije smjelo iznenaditi. Oni su za ovo trebali znati. Mislim da se u cijelu priču treba uključiti i predsjednik Zoran Milanović, kao sukreator vanjske politike, i nešto reći o svemu tome", rekla je.

"Ne znam koliko su ljudi koje se bave vanjskim poslovima upoznati sa svime. Ne znam koliko se češto o situaciji u Austriji šalju izvješća hrvatskog diplomatskog predstavništva u Beču. Izvana se vidi da se Hrvatska, što se Austrije tiče, bavi samo Bleiburgom i dijasporom. A to nije tema", zaključila je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene