Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu napetosti

VIDEO Austrija se protivi ulasku Hrvatske u Schengen, Božinović: Radimo odličan posao, dobitak smo za Europsku uniju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obratio se javnosti na temu ulaska u Schengen.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, dao je izjavu za medije na temu ulaska u Schengenski prostor i to nakon što je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner rekao da sustav vanjskih granica ne funkcionira.

"Ništa se spcijalno ne događa. Bez ikakve najave smo čuli izjavu kolege, ministra unutarnjih poslova Austrije. Bio sam u kontaktu s njim jučer i danas. Činjenica je ta da je Austrija od samog početka našeg procesa podržavala hrvatsko članstvo u Schengenu. Ona je među onim državama koje će imati najviše koristi našim ulaskom u Schengen. Time jača zaštita Schengenskih granica. Sigurno je da mi i Austrija imamo određene zabrinutosti kada je riječ o ruti Zapadnog Balkana", rekao je Božinović aludirajući na ilegalne migracije.

"Povećan je broj ilegalnih migracija na svim rutama. Prema zadnjim podacima i mi bilježimo porast. Velika većina migranata koji ulaze u Austriju ne idu preko Hrvatske, već preko Srbije i Mađarske. Problem po pitanju migracija postoji. Znam da je ovo bila poruka koju je Austrija uputila svima koji i sudjeluju i organiziraju sastanak ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu, da se treba voditi računa o ukupnoj krizi sa ilegalnim migracijama. Ne samo srednja ili zapadnomediteranska ruta, već i istočnomediteranska grupa. Prema svim informacijama koje imamo, o tome će biti govora", rekao je Božinović dodavši da je će se u petak održati izvanredno vijeće o migrantskim valovima. 

Austrijski kancelar dolazi u Hrvatsku i sastat će se s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem, uživali smo njihovu podršku i siguran sam da će to biti 8. 12. kada se treba donijeti konačna odluka. Svatko ima svoj stil komunikacije. Svi imaju neku svoju vrstu problema kada govorimo o ilegalnim migracijama. Nije svejedno jeste li država na vanjskim granicama. Nekada one države koje su dublje unutar teritorija, koliko god mi tumačili, nemaju pravu predodžbu o tome sa čime se mi susrećemo na vanjskim granicama", dodao je Božinović.

Pročitajte i ovo Schengen - 1 Stvari se kompliciraju Austrija ipak protiv ulaska Hrvatske u Schengen? "Nije vrijeme za glasovanje"

Mi smo dobitak za Schengen

"Hrvatska radi odličan posao. Hrvatske je dobitak i za Schengen i za Europsku uniju. Mi smo prošli takav trening kroz ispunjavanje uvjeta kakav nije prošla niti jedna država. Hrvatska je prva i zasad jedina zemlja koja je prošla na način kakav je zamišljen novom uredbom, ispunjavanjem uvjeta - ukupno 281 uvjet. Imali smo evaluacije po svim područjima", poručio je.

Po pitanju ulaska migranata u Hrvatsku, imamo povećanje od oko 145 posto, uglavnom preko Bosne i Hercegovine, pojasnio je Božinović. 

"Izazovi nisu isti. Nije isto jeste li na vanjskoj kopnenoj granici ili morskoj granici. Mi smo pokazali da smo fleksibilni i pokazali da razumijemo i humanitarnu i sigurnosnu komponentu", kazao je Božinović.

Podsjetimo, austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner protivi se širenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, objavila je ranije njemačka agencija dpa. "Nije prikladno glasati o proširenju kad sustav vanjskih granica ne funkcionira", kazao je konzervativni austrijski ministar unutarnjih poslova.

"Možda nije bio dovoljno precizan o onome što brine Austriju. Oni žele poslati poruku da moramo razgovarati o ilegalnim migrantima koji dolaze u Austriju", dodao je Božinović.

"Kada je u pitanju Austrija, siguran sam da oni vide sve prednosti ulaska Hrvatske u Schengen. On je meni rekao da Austrija nikada nije imala ništa protiv Hrvatske. Siguran sam da je njihova glavna zabrinutost vezana za migracije na istočnomediteranskoj ruti. Mislim da to prije nekoliko dana nije bilo baš sasvim jasno. Što se nas tiče, tu nema otvorenih pitanja", kazao je Božinović dodavši da se ne boji toga hoće li Austrija 8. prosinca dati glas Hrvatskoj za ulazak u Schengen.

"Hrvatska je ispunila takve uvjete kakve sve države članice Schengena nisu ispunile, uz svo dužno poštovanje. Hrvatska je ta koja je sutra sa novim informacijskim sustavima spremna. Europi i Schengenskom prostoru treba Hrvatska da bi ojačali kontrolu i sigurnost i da bi zaokružili tu priču. Siguran sam da smo predvidjeli sve i da radimo sve što je u najboljem interesu i Schengena i Europske unije, a Unija će se sa ovim pitanjem baviti generacijama", zaključio je Božinović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene