Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvari se kompliciraju

Austrija ipak protiv ulaska Hrvatske u Schengen? "Nije vrijeme za glasovanje"

Schengen - 1
Schengen - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska bi od 1. siječnja trebala postati punopravna članica schengenskog prostora. Za to je dobila zeleno svijetlo od EU parlamenta i Europske komisije, no potrebna je još jednoglasna odluka zemalja članica EU kako bi ulazak bio služben.

Vlasti u Bruxellesu pozvale su države EU-a da Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj omoguće puno sudjelovanje u schengenskom prostoru. Glasovanje bi se trebalo održati u Bruxellesu 8. prosinca i potrebna je jednoglasna odluka.

Sada, međutim, otpor ovom koraku raste. Austrija je također jedan od protivnika proširenja, kako je za KURIER jasno rekao ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP).

"Nije vrijeme za glasovanje o produženju sada ako sustav vanjskih granica ne funkcionira."

Okidač otpora je bujica izbjeglica koja se preko Balkana slijeva u srednju Europu. U Austriji je ove godine već uhićeno više od 90.000 migranata, od kojih 75.000 nije bilo registrirano ni u jednoj drugoj zemlji EU-a, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova. 

Pročitajte i ovo Marko Balen, reporter Nove TV OD 1. SIJEČNJA Što će biti s nezakonitim migrantima nakon ulaska u Schengen? "Pred Hrvatskom je sada veliki posao"

Pročitajte i ovo Siniša Rodin Razgovor za Sinišom Rodinom Što će za nas značiti ulazak u Schengen? "Za Hrvatsku postoji jedna specifičnost"

"Širenje pokvarenog sustava ne može funkcionirati. Situacija u Europi kristalno jasno pokazuje da zaštita vanjskih granica nije uspjela."

Europska komisija pozdravila ulazak Hrvatske u Schengen

"Ovog se tjedna Europska komisija izjasnila za proširenje schengenskog područja bez kontrole na Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku. Krajnje je vrijeme da im poželimo dobrodošlicu", izjavila je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson u srijedu u Bruxellesu.

Proširenje će stoga biti vruća tema na posebnom sastanku ministara unutarnjih poslova sljedećeg tjedna.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene