Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV ISTRAŽUJE

Što se krije iza austrijskog "ne" ulasku Hrvatske u Schengen? "Politička elita im je pod snažnim utjecajem poslovnih krugova"

Aktualno Galerija Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razlog austrijskog NE? - 2 Razlog austrijskog NE? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razlog austrijskog NE? - 1 Razlog austrijskog NE? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Damir Novotny ekonomski analitičar Damir Novotny ekonomski analitičar Foto: DNEVNIK.hr +1 Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Galerija 1/6 >>
Kao grom iz vedra neba odjeknulo je austrijsko "ne" ulasku Hrvatske u Schengen. Na izjave austrijskog kolege, reagirao je ministar Božinović, koji poručuje da nema razloga za bojazan. Ako nas podržava, čemu ovakva izjava - i je li u pozadini svega i najava hrvatske Vlade o uvođenju ekstraprofita najjačim tvrtkama u Hrvatskoj, među kojima je i dosta austrijskih - donosi Sabina Tandara Knezović.

I dok smo mislili da ide sve glatko, stigao je hladan tuš iz Beča. Austrija je protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen, a kazao je to austrijski ministar unutarnjih poslova za tamošnje medije.

"Ne može funkcionirati proširenje jednog sustava koji sam ne funkcionira. Zato je moj stav s pozicije ministra unutarnjih poslova i osobe koja je zadužena za sigurnost i iz sadašnje perspektive, jasno "ne" proširenju Schengena."

Ministra Božinovića njegova izjava ne brine. Kaže da se čuo s austrijskim kolegom. "Austrija od samog početka pristupanja Schengenu podržavala Hrvatsku i tu se ništa nije promijenilo", rekao je.

Austrijance brinu nezakonite migracije na ruti zapadnog Balkana

"Kad je u pitanju Austrija velika većina migranata koji ulaze u Austriju ne idu preko Hrvatske nego idu iz Srbije preko Mađarske", ističe Božinović.

I u Hrvatsku je ove godine, uglavnom preko BiH, ušlo 145 posto više migranata u odnosu na prošlu. No SDP-ov Tonino Picula ne brine da će u konačnici Austrija reći "ne" Hrvatskoj.

"Radi se zapravo o stvaranju određene percepcije tko je uspješniji u Austriji od obrane naleta migranata, pogotovo ove godine kada su postoci visoki. I na kraju smatram da to neće imati neke ozbiljne reperkusije za nas i ulazak u Schengen", smatra.

Austrijsko "ne" osvanulo je samo dva dana nakon što je Hrvatska najavila uvođenje poreza na ekstraprofit. Među 200 tvrtki koje će to zakačiti velik je broj austrijskih.

Idući tjedan u Hrvatsku stiže austrijski kancelar, a ekipa Dnevnika Nove TV upitala je ekonomista Damira Novotnyja je li ovo jedan od problema.

"Uvođenje ekstraporeza na dohotke poduzeća može samo odvratiti austrijske investitore od hrvatskog ekonomskog prostora, a može izazvati i političke reakcije budući da je politička elita u Austriji pod snažnim utjecajem njihovih komora, odnosno njihovih poslovnih krugova", mišljenja je Novotny.

Sve se uvijek, tvrdi sindikalist Krešimir Sever, vrti oko novca. Pa ga ne bi čudilo da je tako i ovaj put.

Dobri trgovinski odnosi dviju zemalja

"Činjenica da ovaj novac nikad nije bili namijenjen radnicima niti da ostane ovdje. Radi se o dividendi koja se mahom izvuče izvan Hrvatske, a da su radnicima htjeli dati onda bi im već i tako dali", poručuje Sever.

S druge strane robna razmjena između Austrije i Hrvatske doseže oko dvije milijarde eura. Gotovo isto toliko i razmjena usluga. I ne samo to.

"Austrijanci kao turisti više preferiraju Hrvatsku od Italije. I austrijski političari su se stavljali na stranu onih koji žele vidjeti Hrvatsku u Schengenu“, dodaje eurozastupnik Tonino Picula.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju koji je odjeknuo Problemi pred konačnu odluku: Austrijski kancelar odbio komentirati izjave ministra o hrvatskom ulasku u Schengen

Pročitajte i ovo Davor Božinović rastu napetosti VIDEO Austrija se protivi ulasku Hrvatske u Schengen, Božinović: Radimo odličan posao, dobitak smo za Europsku uniju

Ulazak Hrvatske u Schengen smanjio bi čekanje na granici. "Olakšat će putovanje posebno mali dio Sloveniju, gdje uvijek imamo zastoje u prometu. I to bi moglo biti dobro iduće godine“, pojašnajva Karleinz Jungbeck iz ADAC-a.

A sve će biti jasno 8. prosinca kada će se konačno donijeti odluka ulazi li Hrvatska u Schengen.

Više o mogućem austrijskom "ne" ulasku Hrvatske u Schengen pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sabine Tandare Knezović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene