Obavijesti Video Pretražite Navigacija
93. dana rata

Moskva pokazala fleksibilnost? Austrijski kancelar otkrio o kojim temama je Putin spreman razgovarati

U tijeku je 93. dan ruske invazije na Ukrajinu. U granatiranju Harkiva ubijeno je osmero ljudi, među njima i petomjesečna beba.

 

  • "Vojna situacija u istočnoj Ukrajini još je gora nego što ljudi misle", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.
  • Ruske snage zauzele su grad Liman
  • Ukupan broj poginulih civila u granatiranju grada Harkiva popeo se na osam.
  • Zelenski negoduje zbog podjela u Uniji po pitanju novih sankcija Rusiji
  • Britanski premijer Boris Johnson priznao je napredovanje ruskih snaga u regiji Donbas

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

21:32 Ukrajinska policija evakuirala je 31 stanovnika - uključujući 13 djece iz istočnog ukrajinskog grada Lisičanska. Regionalni guverner Sergej Hajdaj opisao je to kao “najtežu evakuaciju” posljednjih dana.

21:42 Karim Khan, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, pozvao je Rusiju na suradnju u istragama o navodnim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, javlja AFP. Khan je rekao da su ruski dužnosnici odbili surađivati ​​s ICC-om u istragama o ratnim zločinima, ali je istaknuo da su njegova "vrata otvorena" ako Rusija želi pomoći.

21:40 Američki predsjednik Joe Biden optužio je Vladimira Putina da pokušava "zbrisati" ukrajinsku kulturu i identitet, Washington Post. Biden je osudio ruski napad na ukrajinske bolnice, škole i druge civilne objekte.

21:35 "Potrebna su ogromna sredstva za nastavak borbi u specijalnoj vojnoj operaciji", izjavio je ruski ministar financija Anton Siluanov u svom predavanju na moskovskom Sveučilištu.

Sankcije koje je uveo Zapad pomogle su da se inflacija u Rusiji podigne na gotovo 18%, dok je gospodarstvo u cjelini na rubu recesije. Vladimir Putin naredio je povećanje mirovina i minimalne plaće za deset posto kako bi zaštitio Ruse od inflacije, negirajući da su gospodarski problemi zemlje povezani s invazijom na Ukrajinu.

20:50 Rusija je pozvala vodstvo Svjetske zdravstvene organizacije da istraži aktivnosti nigerijskih laboratorija koje financijaju Sjedinjene Američke Države. Šef ureda za zračenje, kemijsku i biološku zaštitu ruske vojske Igor Kirilov izjavio je kako majmunske boginje potječu iz četiri biolaboratorija pod kontrolom SAD-a u Nigeriji, navodi Tass

20:46 Kremlj razmatra drugi napad na Kijev, unatoč tome što nije uspio zauzeti ukrajinsku prijestolnicu na početku rata, navodi neovisna novinska stranica Meduza.

 

 

20:45 Ukrajinska pravoslavna crkva priopćila je da prekida veze s Rusijom zbog njezine invazije na Ukrajinu, javlja AFP. Crkva je proglasila "punu neovisnost" od Rusije u potezu koji je prkosio ruskim duhovnim vlastima.

"Ne slažemo se sa stavom moskovskog patrijarha Kirila o ratu", priopćili su, misleći na poglavara Ruske pravoslavne crkve koji je također bliski saveznik Vladimira Putina.

20:35 Proruski separatisti zaprijetili su da će ubiti trojicu zarobljenih stranih boraca koji su se borili na strani Ukrajine. "Istrage" nad dvojicom Britanaca i jednim Marokancem su gotove, rekao je glasnogovornik ureda separatističkog tužitelja. Više pročitajte >>OVDJE

18:45 Protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve je nelegitimno i Zagreb će razmotriti daljnje korake prema Moskvi, objavilo je u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na Zrinjevcu smatraju da odluka Moskve nema legitimnu osnovu, jer je riječ o djelaticima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima i jer trenutni broj djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Rusiji odgovara broju djelatnika ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

18:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je u petak da je s američkim državnim tajnikom Antonyijem Blinkenom razgovarao o američkoj vojnoj potpori Kijevu.

 

 

18:37 Rusija neće moći zauzeti ostatak Luhanska "idućih dana kao što su predviđali analitičari", rekao je guverner istočne regije Serhiy Gaidai.  Luhansk je gotovo potpuno pao pod rusku kontrolu. Gaidai je rekao da je autocesta Bakhmut vrlo opasna, ali je evakuacija i dalje moguća.

Putin spreman razgovarati o razmjeni zarobljenika

18:33 Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je pregovarati o žitaricama koje trenutno stoje u ukrajinskim lukama, rekao je u petak austrijski kancelar Karl Nehammer nakon telefonskog razgovora s ruskim čelnikom.

Putin je spreman i na razmjenu ratnih zatvorenika te je obećao da će razgovarati s Kijevom o tom pitanju, kazao je austrijski kancelar nakon 45 minuta dugog razgovora.

Putin je rekao da će Crveni križ dobiti pristup ratnim zatvorenicima, dodao je Nehammer.

Moskva je prema njegovim riječima pokazala fleksibilnost u rješavanju problema izvoza ukrajinskih žitarica koji blokira Rusija.

"Putin je signalizirao da je spreman dopustiti izvoz putem morskih luka", rekao je Nehammer.

Luke bi u tu svrhu trebale biti očišćene od mina, naglasio je austrijski kancelar.

Putin mu je rekao i da se ne smije Rusiju optuživati za probleme s opskrbnim lancima hrane, objavio je Kremlj.

Austrija pokušava nastaviti dijalog sa svim stranama sukoba u skladu sa svojom tradicijom „aktivne neutralnosti“, piše agencija dpa.

Nehammer je rekao i kako je razgovarao i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji planira u narednim danima pristupiti zaraćenim stranama kako bi se ponovno pokrenuo pregovarački proces.

18:17 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s talijanskim premijerom Mariom Draghijem o deblokadi izvoza pšenice iz Ukrajine. U telefonskom razgovoru dvojice državnika, Draghi je iskazao Zelenskom potporu talijanske vlade Ukrajini.

 

 

18:15 Ukrajinske zračne snage priopćile su da je jedan od njihovih zrakoplova u petak oborio ruskog lovca Su-35 iznad južne regije Herson.

16:55 Američki državni tajnik Antony Blinken je u svom govoru predstavio Kinu kao dugoročno najveći izazov međunarodnom poretku, unatoč akutnoj krizi koju je izazvala ruska agresija na Ukrajinu. Kina je, rekao je, "jedina zemlja koja ima namjeru preoblikovati međunarodni poredak, a sve više ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć to i učiniti". Međutim, Blinken je također ublažio svoju kritiku Kine pozivajući na važnost miroljubive suradnje. "Ne tražimo sukob niti novi hladni rat", rekao je Blinken. "Naprotiv, odlučni smo izbjegavati oboje", istaknuo je.

16:30 Humanitarna pomoć Dubrovačke biskupije, vrijedna više od 100.000 kuna, krenula je u petak iz Zagreba konvojem Hrvatskog Caritasa prema Ukrajini. "Akcija je bila više nego uspješna i od srca zahvaljujemo župnicima i vjernicima na još jednom odazivu i otvorenosti srca za pomoć braći i sestrama u velikoj potrebi. Kupili smo osam paleta hrane – namirnica i gotovih konzerviranih jela te higijenske potrepštine, u vrijednosti preko 100.000 kuna, te ih pridružili konvoju pomoći Hrvatskog Caritasa upućenom u Ukrajinu, najpotrebitijima koji se nalaze u skloništima", poručili su iz Caritasa Dubrovačke biskupije.

U osam paleta spremljeno je 3719 kilograma prehrambenih proizvoda, poput graha, vafli, mesnog nareska, kompota i sirupa i gotove konzervirane hrane, te higijenske potrepštine, poput vlažnih maramica i toaletnog papira.

Pomoć će u Ukrajini biti isporučena nacionalnom Caritasu Spes u Mukačevu, koji će ju podijeliti po skloništima bombardiranih gradova na istoku i jugu zemlje.

16:20 Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova objavila je naredbu Ministarstva zdravstva na Krimu prema kojoj će sve besplatne zdravstvene usluge za građane biti obustavljene, dok će većina biti usmjerena "na liječenje okupatora".

 

Više od stotinu pripadnika ruske Nacionalne garde odbilo sudjelovati u ratu

16:17 Više od stotinu pripadnika ruske Nacionalne garde otpušteno je zbog odbijanja borbe u Ukrajini, pokazuju sudski dokumenti, što je do sada najjasniji pokazatelj neslaganja među nekim dijelovima sigurnosnih snaga zbog ruske invazije na Ukrajinu, navodi The Guardian.

Od invazije Moskve na susjednu Ukrajinu, njezinu vojsku navodno muči loš moral, a citiraju se izjave nekih vojnika koji navodno nisu znali da idu u rat sve dok nisu prešli u Ukrajinu. Prema navodima iz Pentagona, bilo je slučajeva i da su srednjerangirani časnici odbijali poslušati naredbe.

16:15 Rusko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je preliminarnu prognozu žetve žitarica i obećalo izvoz najmanje 50 milijuna tona žitarica, ako se taj rezultat postigne. Prema novinskoj agenciji Interfax, ministarstvo trenutno predviđa žetvu od 130 milijuna tona.

"S tim rezultatom možemo imati izvoz od 50 milijuna tona", rekla je u petak zamjenica ministra poljoprivrede Oksana Lut, dodajući da bi izvoz mogao biti i veći. S druge strane, trenutna zabrana izvoza suncokreta bit će produžena nakon kolovoza. Lut je to opravdala nedostatkom domaćih rezervi za proizvodnju suncokretovog ulja. Rusija je, kao i Ukrajina, jedna od najvećih svjetskih izvoznica žitarica. Putinov rat u Ukrajini doveo je do značajnog povećanja cijena hrane na svjetskih tržištima. 

Stručnjaci strahuju da će doći do gladovanja u dijelovima svijeta s obzirom na blokirane ukrajinskih luka. Moskva je odbacila optužbe da špekulira s gladi te je potom optužila Zapad da pogoršava prehrambenu krizu uvođenjem sankcija Rusiji.

Njemački kancelar Olaf Scholz u petak je rekao da se "Putinov narativ" o nadolazećoj prehrambenoj krizi mora opovrgnuti.

16:07 Nije jasno što se događa u strateški važnom ukrajinskom Lymanu. Ranije su ruski separatisti rekli kako su preuzeli kontrolu, dok je dio ukrajinskih dužnosnika izjavio da su izgubili dijelove grada. 

16:02  70 tijela otkriveno je ispod ruševina bivše industrijske zgrade u gradu Mariupolju koji su okupirali Rusi, rekao je dogradonačelnik Petro Andriuščenko. Rekao je da se radi o ljudima koji su ostali zarobljeni u srušenoj zgradi nakon granatiranja.

"Nije napravljena identifikacija, ali mještani kažu da to nije bilo ni moguće, s s obzirom na stanje tijela", rekao je Andriuščenko.

15:40 Ukrajinske trupe bore se kako bi zadržale kontrolu nad dijelovima Lymana, navodi Ministarstvo obrane, što je u suprotnosti s ranijim tvrdnjama proruskih separatista koji su rekli da su zauzeli ključni grad. Branitelji su se suprotstavili pokušajima" Rusije da potisne svoju ofenzivu prema Slavjansku, rekao je glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva obrane Oleksandr Motuzyanyk na brifingu.

15:57 Guverner Luhanska Serhiy Gaidai izjavio je da  su ukrajinske snage angažirane u "žestokoj obrani" Severodonjecka, čije su dvije trećine okružene ruskim snagama. Gaidai je kazao kako je vrlo snažno granatiranje oštetilo 90% stambenih zgrada. 

15:55 Ruske rakete pogodile su bazu ukrajinske Nacionalne garde u Dnjpru, pri čemu je deset ljudi ubijeno, a između 30 i 35 ih je ranjeno, objavio je načelnik centra Teritorijalne obrane Henadij Korban

Dodao je da su tri projektila lansirana iz ruske regije Rostov.

13:54 Osude rata u Ukrajini stižu iz zakonodavne Skupštine Primorskog kraja, regije u Rusiji, javlja Sky News. U videu  Leonid Vasjukevič, član frakcije Komunističke partije govoreći u ime četvorice kolega, zahtijevao je od predsjednika da prekine rat u Ukrajini i povuče trupe s njezina teritorija.

"Ako naša zemlja ne zaustavi vojnu operaciju, u našoj zemlji bit će još više siročadi. Tijekom vojne operacije umiru i onesposobljavaju se mladi ljudi koji bi našoj zemlji mogli biti od velike koristi", izjavio je. Guverner i predsjednik skupštine naredili su mu da prekine svoj govor. 

13:02 Kremlj je u petak poručio da smatra Ukrajinu odgovornom za činjenicu da su mirovni pregovori između dviju zemalja zamrznuti, istaknuvši kako je nejasno što Kijev želi. "Ukrajinsko vodstvo konstantno daje kontradiktorne izjave. Zbog toga ne možemo u potpunosti razumjeti što ukrajinska strana želi", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije da je više puta pokušavao organizirati sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se okončao rat, ali da se čini da Rusija još nije spremna za ozbiljne mirovne pregovore.

"Postoje stvari o kojima treba razgovarati s ruskim čelnikom. Ne kažem da naši ljudi žele da razgovaram s njim, ali moramo se suočiti s realnošću onoga što proživljavamo", kazao je Zelenski u obraćanju indonezijskom think thanku.

"Što želimo od tog sastanka? Želimo svoje živote natrag... Želimo povratiti život suverene zemlje unutar vlastitog teritorija", poručio je ukrajinski predsjednik. Posljednji mirovni pregovori uživo, koliko je poznato, održani su 29. ožujka.

Kontakti su se neko vrijeme nastavili na daljinu, ali obje strane potvrđuju da se razgovori više ne vode.

12:54 Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov optužio je zapadne zemlje da vode "totalni rat" protiv Rusije te ruskog naroda i kulture. Zapadne zemlje "otkazuju Rusiju i sve povezano s Rusijom", što uključuje "zabranu ruskih pisaca, kompozitora i drugih važnih kulturnih figura", rekao je Lavrov na press konferenciji u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova.  "Zapad nam je objavio totalni rat, cijelom ruskom svijetu. Kultura otkazivanja Rusije i svega povezanog s našom zemljom već doseže apsurdne situacije", rekao je Lavrov

Smatra da će takva situacija biti još "dugo vrijeme". 

"SAD i njihovi sateliti udvostručuju, utrostručuju, učetverostručuju svoje napore protiv naše zemlje" i to "koristeći širok dijapazon alata - od unilateralnih ekonomskih sankcija do lažne propagande u globalnom medijskom prostoru". "U mnogim zapadnim zemljama, svakodnevna rusofobija postala je druga priroda. To je bez presedana. Na naše veliko žaljenje, takvo ponašanje podržavaju i potiču vlade u nizu zemalja", rekao je Lavrov.

12:19 Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da ruske snage u istočnoj regiji Donbas bilježe "spor, ali očigledan" napredak. "Vrlo je važno da se ne uljuljkamo zbog nevjerojatnog heroizma Ukrajinaca, koji su odbacili Ruse od Kijeva", rekao je Johnson za Bloomberg.

12:11 Oko 1500 ljudi ubijeno je u ukrajinskom gradu Severodonjecku od početka rata, objavio je u petak gradonačelnik toga grada, dodajući da ga je opasno napuštati zbog stalnog granatiranja ruskih snaga. Među poginulima ima vojnika, ali i civila, kazao je Oleksandr Strjuk u petak. Mnogi su i pobjegli. Od nekadašnjih 130.000 stanovnika, u gradu ih je sada samo desetina, između 12.000 i 13.000.

Gradonačelnik je rekao da je iznimno opasno za ljude da napuštaju Severodoneck zbog stalnih granatiranja. Naglasio je da ukrajinska vojska čini sve kako bi rutu učinila sigurnom. "Grad je pod gotovo stalnom paljbom, 60 posto kuća i stanova je potpuno uništeno a gotovo 90 posto je oštećeno i trebat će velike popravke", rekao je Strjuk.

Više od tri mjeseca nakon početka ruske invazije, veliki grad Severodoneck jedan je od posljednjih dijelova Luhanska koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinske vojske. No, nedaleko grada već su započele žestoke borbe. Promatrači se boje da bi ukrajinske snage u gradu ubrzo mogle biti opkoljene ruskim i proruskim vojnim snagama.

Proruski separatistički vođa u istočnoj Ukrajini kazao je da je u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck više od 5000 ukrajinskih ratnih zarobljenika, izvijestila je ruska agencija TASS u petak. Oni su objavili i da su u petak uspostavili potpunu kontrolu nad strateški važnim gradom Limanom u istočnoj Ukrajini. Reuters nije mogao odmah potvrditi točnost ovih navoda.

12:02 "Rusija mora biti poražena u Ukrajini ili će sukob dovesti do trećeg svjetskog rata", izjavio je Mihajlo Podoljak, javlja Sky News.  Upozorio je da ruski "revanšizam i šovinizam samo rasti" ukoliko Rusija ne izgubi rat.  Rekao je da će to dovesti do trećeg svjetskog rata, nečega za što kaže da su zapadne zemlje svjesne i da će ih navesti da isporuče više oružja.

11:09 Rusija protjeruje pet hrvatskih diplomata. Više o tome OVDJE. 

10:44 Proruski separatisti iz samoproglašene Narodne Republike Donjeck kažu da su uspostavili potpunu kontrolu nad strateškim gradom Lyman u istočnoj Ukrajini. Ukrajinske i ruske snage borile su se za grad u Donbasu nekoliko dana. Vjeruje se da su snage Kremlja nastojale zauzeti grad u sklopu svog šireg pritiska prema Slavjansku i Kramatorsku, javlja Sky News. 

10:22 Ukrajinske snage povlače se iz Luhanska. Ruske snage silovito napadaju pozicije ukrajinskih branitelja u Luhansku. Rusi oko Severodonjecka i Lisičanska napadaju s tri strane u namjeri da opkole branitelje, izvijestila je ukrajinska vojska. Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da je oko 50 ruskih vojnika dosegnulo ključnu autocestu i da su uspjeli zadržati poziciju te čak postaviti kontrolnu točku."Kontrolna točka je uništena i ruske snage su odbačene. Rusi trenutno ne kontroliraju cestu, ali je granatiraju", dodao je.

"Naši se polako povlače na bolje utvrđene pozicije", kazao je. 

10:14 U opkoljenom gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, stanovnici kuhaju na otvorenom, nikad se ne udaljujući previše od svojih podzemnih skloništa. "Očaj i bolest vrebaju betonskim hodnicima, izvještava dopisnica Alex Crawford za Sky News o tom gradu. "Bombardiranje je intenzivno. Ruske snage su na ulazu u grad i samo je pitanje vremena kad će ga potpuno okružiti", naglašava dopisnica Sky Newsa.

10:09 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu za genocid u istočnoj pokrajini Donbas, javlja BBC. "Žele da Donbas bude spaljen", izjavio je Zelenski.

10:07  U Dnjipru su se čule tri eksplozije tijekom noći, javlja BBC. Spasioci traže ljude pod ruševinama. 

8:22 Sjedinjene Američke Države odbile su poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za deblokadu crnomorskih luka preko kojih bi se izvezle žitarice. Putin je talijanskom premijeru Mariju Draghiju u telefonskom razgovoru rekao da će Rusija pustiti brodove koji prevoze žitarice i gnojivo kako bi ublažila nadolazeću prehrambenu krizu diljem svijeta, ali samo "pod uvjetom da se ukinu politički motivirana ograničenja koja je nametnuo zapad", objavio je Kremlj.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će nastavak izvoza iz Ukrajine biti dozvoljen samo ako se ukinu sankcije protiv Rusije. Međutim, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je za neisporuku tona ukrajinskog žita zaslužna ruska pomorska blokada, a ne sankcije.

Trenutno nema razgovora o ukidanju sankcija, tvrdi Jean-Pierre.

"Nema razgovora. Za ovo je kriva Rusija", rekla je.

Rusija bi "pod hitno trebala zaustaviti rat s Ukrajinom" koji je utjecao na globalnu sigurnost hrane, dodala je Jean-Pierre. "Rusija aktivno blokira izvoz hrane iz ukrajinskih luka zbog čega se povećava glad u svijetu. Ovo je njihovo djelo." Rusija i Ukrajina su važne izvoznice žitarica i igraju ključnu ulogu u globalnoj opskrbi hranom. Tijekom posljednjih par tjedana, međunarodna zajednica poziva Rusiju da dozvoli izvoz ukrajinskog žita. Ruska mornarica trenutno blokira luke u ukrajinskom Crnom moru, tvrde iz Kijeva. Ukrajina je u srijedu optužila Rusiju za ucjenu i pozvala zapad da ne ukida sankcije dok Rusija ne prekine rat.

8:18 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije izvješće o stanju u Ukrajini. U Izvješću navode kako rusi okružuju Severodonjeck i Lisičansk, a da u borbu šalju stare tenkove. Kopnene snage ruske vojske nastavljaju s pokušajima opkoljavanja Severodonjecka i Lisičanska te su nedavno zauzele više sela sjeverozapadno od Popasne, objavilo je britansko Ministarstvo obrane.

Najveći ruski pritisak usmjeren je na Severodonjeck, ali Ukrajina i dalje ima kontrolu nad više dobro branjenih sektora, zbog čega Rusi još uvijek nemaju potpunu kontrolu nad Donbasom.

U posljednjim danima ruske snage su iz skladišta vjerojatno izvukle tenkove tipa T-62 stare 50 godina te ih prebacile na jug Ukrajine, stoji u izvješću. Ti tenkovi bit će naročito ranjivi na protutenkovsko oružje te naglašavaju činjenicu da Rusiji manjka moderne opreme spremne za borbu, tvrde britanski obavještajci.

8:11 SAD se sprema Ukrajini poslati napredne sustave dalekometnih raketa. Radi se o oružju koje ta napadnuta zemlja već neko vrijeme traži kao prioritet broj jedan, javlja CNN.  Konačna odluka mogla bi biti objavljena idući tjedan. Ukrajinski dužnosnici posljednjih tjedana mole SAD i njihove saveznike da Ukrajini pošalju višecijevne bacače raketa (MLRS). Takvi sustavi mogu ispaliti seriju raketa dometa od više stotina kilometara, što je znatno više od bilo kojeg oružja kojim Ukrajina trenutno raspolaže. Ukrajinci, naime, tvrde da bi to oružje moglo donijeti prevagu u borbi protiv ruske vojske. 

Ukrajina od SAD traži i HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), visoko mobilni sustav koji može ispaljivati seriju raketa.

7:36 Ujedinjeni narodi priopćili su da je 8.691 civil postao žrtva rata. To uključuje najmanje 3.998 ubijenih civila i najmanje 4.693 ranjenih. Ipak smatraju da su stvarne brojke puno veće. UN je priopćio da je većina žrtava posljedica eksplozivnog oružja širokog područja djelovanja, uključujući granatiranje iz teškog topništva i raketnih bacača.

7:20 Sud u Moldaviji je bivšem predsjedniku i proruskom oporbenom čelniku Igoru Dodonu odredio 30-dnevni kućni pritvor, kako bi tužiteljstvu omogućio da istraži optužbe za korupciju i izdaju. Okružni sud u četvrti Ciocana u glavnom gradu Kišinjevu donio je odluku dva dana nakon što je Dodonova kuća pretresena, a njemu određen 72-satni pritvor.

Obraćajući se medijima nakon sudske rasprave, Dodon je izjavio da je sudac izvršavao "politički nalog" prozapadne predsjednice Maie Sandu, koja ga je pobjedom na izborima naslijedila 2020. godine. Rekao je i da nema nikakvu imovinu osim one koju je službeno prijavio. Moldavska vlada je odbacila tvrdnje o političkom uplitanju, a ministar pravosuđa Sergiu Litvinenko je izjavio da će se slučaj voditi "strogo u skladu sa zakonom". Dodonovo uhićenje dolazi u trenutku kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva sve zategnutiji.

Kremlj je ranije izrazio zabrinutost zbog vijesti da je Dodon pritvoren, a glasnogovornik Dmitrij Peskov je pozvao moldavske vlasti da poštuju njegova prava. Posljednjih mjeseci ruski separatisti u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje okrivljuju susjednu Ukrajinu za "pucnjave, eksplozije i upade bespilotnih letjelica", što izaziva bojazan da bi Moldavija mogla biti uvučena u sukob u Ukrajini, navodi Reuters.

6:40 U granatiranju Harkiva ubijeno je osmero ljudi, među njima i petomjesečna beba. 17 osoba je ozlijeđeno. Još troje ljudi ubijeno je u napadima na Lisičanks. Ukrajinski dužnosnici navode da ruske snage i dalje pokušavaju napredovati u području Severodonjecka, jedinog preostalog dijela Luhanska pod kontrolom ukrajinske vlade.

05:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski virtualno će govoriti na Sveučilištu Stanford, naveo je na Twitter profilu tamošnji profesor Michael McFaul.

4:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je izrazio negodovanje zbog podjela unutar Europske unije kada je riječ o novim sankcijama protiv Rusije te se upitao zašto je nekim zemljama dopušteno blokirati plan.

"Koliko će još tjedana Europska unija pokušavati dogovoriti šesti paket?", upitao se Zelenskij u kasnonoćnom obraćanju, ističući da Rusija dnevno za opskrbu energentima od 27-članog bloka prima milijardu eura. Naime, kako podsjeća Reuters, Unija raspravlja o šestom krugu mjera protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruske nafte. Za takav potez potreban je konsenzus svih zemalja članica, ali Mađarska se za sada protivi toj ideji s obrazloženjem da bi njezino gospodarstvo pretrpjelo prevelike štete.

"Naravno da sam zahvalan onim prijateljima koji zagovaraju nove sankcije. Ali odakle moć ljudima koji blokiraju ovaj šesti paket? Zašto im je dopušteno imati toliku moć?" upitao se Zelenski. Službeni Berlin se nada da će razgovori o novom krugu sankcija uskoro biti dovršeni, no to neće biti tema na samitu čelnika EU-a sljedećeg tjedna, rekao je jedan njemački dužnosnik u srijedu.

U izjavama ukrajinskog predsjednika drugi dan zaredom prisutna je zaoštrena retorika kada je u pitanju pristup svijeta ratu u Ukrajini. "Pritisak na Rusiju doslovno je pitanje spašavanja života. A svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se 'pacifira' agresor, samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno", rekao je Zelenskij.

U srijedu su ga razljutili prijedlozi o ustupcima Kijeva za postizanje mira, rekavši da ideja odiše pokušajima smirivanja nacističke Njemačke 1938. godine.

Ponovio je i pritužbe da svijet nije uspio potpuno izolirati ruski bankarski sustav, kao i da nije dovoljno brzo Ukrajini dostavio teško naoružanje.

4:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je talijanskom premijeru Mariju Draghiju u telefonskom razgvoru u četvrtak da je Rusija spremna pomoći umanjiti problem međunarodne prehrambene krize samo u slučaju da zapad ukloni sankcije, kaže Kremlj.

"Vladimir Putin naglasio je da je Ruska Federacija spremna uvelike doprinijeti rješavanju prehrambene krize putem izvoza žitarica i gnojiva, ako se politički motivirana ograničenja koje je zapad nametnuo uklone", kaže se u izjavi Kremlja.

Ukrajina je ruski zahtjev nazvala "ucjenom", a britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u četvrtak je kazala da Putin "pokušava ucijeniti svijet" koristeći prehrambenu krizu, nastalu zbog njegova rata u Ukrajini, kao oružje.

 

Što se događalo tijekom jučerašnjeg dana pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene