Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnička prava

Isusovačka služba uputila apel: "Zakon o strancima je krut, potpuno su ovisni o poslodavcima"

Aktualno Galerija Strani radnici - 1 Strani radnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici - 2 Strani radnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici - 3 Strani radnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 pater Stanko Perica Galerija 1/4 >>
"Zakon o strancima je glede njihova položaja prilično krut. Nadamo se da će nove zakonske izmjene tu situaciju promijeniti. Oni su trenutno potpuno ovisni o svom poslodavcu", kazao je za Dnevnik Nove TV pater Stanko Perica, ravnatelj JRS-a Hrvatska.

Poteškoće s minimalnom plaćom i lošim uvjetima rada, verificiranjem diploma, spajanjem obitelji, neadekvatnim smještajem te često rasizmom - problemi su s kojima se susreću strani radnici u Hrvatskoj.

Stanica pomoći im je i Isusovačka služba za izbjeglice, koja je uoči Praznika rada pozvala javnost na osvještavanje problema s kojima se susreće ova populacija. Nove izmjene i dopune zakona o strancima, nadaju se, poboljšale bi trenutačnu situaciju.

Pročitajte i ovo Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno

"Zakon o strancima je glede njihova položaja prilično krut. Nadamo se da će nove zakonske izmjene tu situaciju promijeniti. Oni su trenutno potpuno ovisni o svom poslodavcu. Radnu dozvolu traži poslodavac, oni ne mogu samostalno promijeniti poslodavca. Dakle, nema tu fleksibilnosti koja bi bila normalna", kazao je za Dnevnik Nove TV pater Stanko Perica, ravnatelj JRS-a Hrvatska.

Strani radnici - 1 pater Stanko Perica Foto: DNEVNIK.hr

"Radna dozvola prekratko traje i mnogi od njih nisu ni motivirani duže ostati u Hrvatskoj. Prevelika je fluktuacija radne snage, neprestano dolaze novi radnici, oni koji su tu bili se ne zadržavaju dugo", kazao je Perica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene