Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži sjednicu vns-a

Milanović Plenkovića nazvao jadnim pa otkrio: "Moja supruga je tamo prošla dvije minute prije napada"

Predsjednik Zoran Milanović danas se tijekom posjeta Međimurskoj županiji ponovno oštro osvrnuo na izjave premijera Andreja Plenkovića.

Zoran Milanović u izjavi medijima opet je prozvao premijera Andreja Plenkovića pitajući kojim je to izjavama i gestama 2016. posijao sjeme mržnje i agresije. Na pitanje je li ovo prepucavanje između njih dvojice otišlo predaleko, Milanović je rekao da to nije prepucavanje. 

"Na dan napada na zgradu Vlade sam ga nazvao, ponudio mu suradnju, rekao da treba zaštititi zgradu Vlade, složio se s njim da nam ne treba u tom trenutku sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, išao sam mu na ruku, jelte. A on je sljedeći dan u Bruxellesu rekao to što je rekao i optužio me da sijem mržnju", kaže Milanović, dodajući da Plenkovića treba pitati što je to relativiziranje funkcije predsjednika Republike, nazvavši ga stručnjakom za hrvatski jezik i hrvatsku sintaksu. 

"Moja supruga prošla je Freudenreichovom ulicom dvije minute prije tog napada", otkrio je Milanović, pitajući što znači "relativiziranje". "Pa tko ga je nazvao, dao mu potporu i javno rekao da tog istog dana da zgradu Vlade treba ozbiljno početi štititi? Je li to relativizacija ili možda on svojim izjavama relativizira funkciju predsjednika Vlade s obzirom na to da ništa ne zna, ni o čemu ne odlučuje", kaže Milanović. 

Snimku napada, kaže, vidio je odmah i kaže da ga je tim više čudilo što govori premijer. "To je napad na policajce, koji tamo stoje i rade za manju plaću od napadača. Da, to ima elemente terorizma, međutim to je bio usamljeni napadač u čijem ponašanju ima puno toga što je neobično. To sa ozbiljnom organizacijom nema nikakve veze", rekao je Milanović. 

Sjednica Vijeća - odmah

Pozvao je na sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u, kako kaže, zakonskom sastavu i tu sjednicu bi, kaže, trebalo sazvati odmah. "Ja mogu sad sjesti u auto i doći u Zagreb, nikakav problem", poručio je predsjednik.

Na pitanje novinara o Plenkovićevoj prozivci zbog čega Milanović nije bio glasan i u slučaju nekih drugih afera, za razliku od afere Janaf, Milanović je rekao: "Jadan čovjek, pitajte ga što je mislio pod tim. Jesam ja dodjeljivao poslove, dogovarao odvjetničke usluge? Što sam ja imao s Janafom? To je kao da aludirate nekome kome netko bio u Savezu komunista da je odgovoran za Bleiburg. Neka Plenković kaže što misli i neka odgovori što sam ja to govorio u kampanji 2016., poručio je Milanović. 

Podržao je namjeru da se izmjeni zakon o telekomunikacijama, ali kaže da će to strogo pratiti. "To treba urediti kvalitetnije, ali ne tako da se privode oni koji mi nisu simpatični. On mora biti rezultat minuciozne javne rasprave, a neke nove grupe borg", kaže Milanović. 

Šmrkavci, narikači, guslari...

Na pitanje smeta li mu Plenkovićeva izjava da bi ga mogao nazvati šmrkavcem, Milanović kaže da ne. "Ja jesam stariji od njega tri godine, dosta iskusniji. Više sam vidio i kao predsjednik velike stranke i kao državnik. I nudim suradnju, na dan napada i poslije njega, a on ode u Bruxelles i pokaže se jako neodgovorno", kaže Milanović. 

"Narikač i guslar, to je zezanje. A šmrkavac je... to je kad ne znaš jezik pa se ne možeš ničega drugog sjetiti. Tako su nas u školi zvali učitelji koji su bili manje pametni", rekao je Milanović. 

Kaže da ga zabrinjava situacija s koronakrizom u Hrvatskoj. "Kad odem mami, nosim masku. Što sad ako se nekome ovdje utvrdi da je nositelj koronavirusa? Pozivam vas sve da pogledate na Wikipediji hongkonšku gripu iz 1968. i kakve je posljedice ostavila. Jako poučno, umrla su gotovo dva milijuna ljudi. Stalno pokušavam spoznati nešto novo i povući neku paralelu", kaže Milanović te dodaje da treba stalno slušati struku. No spomenuo je i da Miroslav Radman, ugledni znanstvenik, govori sve suprotno od vladinih stručnjaka. 

Pročitajte i ovo Ante Sanader prepirkama se ne nazire kraj Od narikanja do šmrkavca: Dosta im je više verbalnog rata premijera i predsjednika, može li njihov sastanak zaustaviti lavinu?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nenarodna vlast? Iz HDZ-a odgovorili Zoranu Milanoviću na prozivke te citirali Plenkovićeve riječi iz 2016. godine

Milanović je posljednji put pred novinare stao u subotu, kada je nastavio sa žestokom prozivkom premijera Andreja Plenkovića. Iako mu istog dana uzvratio i premijer, Milanović se u nedjelju ipak suzdržao od odgovora čak i na društvenim mrežama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene