Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetska neovisnost

Otkrili toplu vodu: "Ovaj grad trebao bi biti hrvatski Island"

Aktualno Galerija Bjelovar - 1 Bjelovar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bjelovar - 2 Bjelovar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bjelovar - 3 Bjelovar - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bjelovar - 4 Galerija 1/4 >>
Dok u Dalmaciji gledaju prema zagađenom nebu, na kontinentu se bave onim što im se nalazi ispod nogu. U Bjelovaru su tako naumili postati hrvatski Reykjavik, cilj im je da se cijeli grad u budućnosti grije na - termalnu vodu iz podzemlja. Detalje revolucionarnog energetskog projekta donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Metalna skalamerija na pitomoj moslavačkoj ravnici traži podzemno blago - termalnu vodu.

"Projektni zadatak je doseći 1500 metara dubine. Očekujemo između 75 i 80 stupnjeva temperature i 25 do 27 litara vode u sekundi", objasnio je Zvonimir Žarec, direktor termi Bjelovar.

Onome tko ima dovoljno vruće vode, drugi energenti ne trebaju.

Ukupno pet takvih bušotina trebalo bi omogućiti povoljno grijanje, ali i hlađenje za sve tvrtke i građane Bjelovara. Neće više biti potrebe za potrošnjom ruskog plina, arapske nafte ili korištenjem kineskih solarnih panela. Ovo je početak puta prema istinskoj energetskoj neovisnosti.

Ako se pravilno koristi, termalna voda neiscrpan je izvor energije, a da dobro grije, svjedoče i neki dosta hladni gradovi poput Reykjavika.

Pročitajte i ovo Nestao muškarac uspješna potraga Pronađen muškarac koji je nestao u Splitu

''Bjelovar bi trebao biti hrvatski Island. Planiramo u idućih 10 godina biti potpuno energetski održiv grad", istaknuo je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Kako to postići, ne treba gledati prema krajnjem sjeveru Europe. Dovoljan je pogled preko granice.

"Svako malo veće selo u Mađarskoj ima toplice. Mađari imaju 200 takvih bušotina, Hrvatska ima tek prvu, a Hrvatska ima dvaput veći potencijal i u smislu temperature, i u smislu vode, i općenito od samih Mađara. Mislim da smo mi negdje zapeli u tom prostoru posljednjih 50 godina", upozorio je gradonačelnik.

Zapeti bi bili i dalje da nije bilo novca iz europskih fondova. Više od pola troška bjelovarske bušotine plaćeno je na taj način.

Pročitajte i ovo Valentinovo - 3 U braku 70 godina Tajna dugovječne ljubavi: "Lijepa mi je. Moja prva ljubav. Slušamo jedno drugo što je najvažnije"

"Financirali smo projektnu dokumentaciju na još 13 lokacija diljem panonskog bazena, odnosno, Slavonije. Vjerujem da će i drugi gradovi ovo prepoznati i da će krenuti u detaljnije istraživanje geotermi",nada se Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Hrvati su napokon odlučili otkriti toplu vodu, a europski novac trebao bi pomoći da te ambicije ne završe tek kao mlaka vodica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene