Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štetna prašina

Zagađen zrak i stalna zabrinutost - tako izgleda život na splitskim Brdima: "Čestice lete kilometrima okolo"

Aktualno Galerija Zagađeni zrak u Splitu - 1 Zagađeni zrak u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zagađeni zrak u Splitu - 2 Zagađeni zrak u Splitu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zagađeni zrak u Splitu - 3 Zagađeni zrak u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zagađeni zrak u Splitu - 4 Zagađeni zrak u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagađeni zrak u Splitu - 5 Galerija 1/5 >>
Osim one od rušenja hotela Marjan, puno opasnija prašina diže se na drugom kraju Splita. Stanovnici Brda i dalje se bude uz opasne čestice iz Sjeverne luke.

Zagađen zrak, arsen, nikal i stalna zabrinutost. Tako i dalje izgleda život na splitskim Brdima.

"Meni žena i dalje po dvoru, kad prašinu mete, krpa uvijek ostaje crna i to je uvijek tako. Zavisi od vremena, puše li bura ili jugo. Sve je isto ostalo", kaže Srđan Vrkanović, stanovnik Brda.

"Problem je, ima prašine po klupicama od prozora, kad se otvore prozori zalijepi se, ne da se očistiti", ističe Jozo Bekavac.

"Čestice lete jednostavno kilometrima, kilometrima okolo i ne možemo uopće funkcionirati", poručuje Ana Nevenšćanin.

Opasne čestice stižu iz sjeverne luke, a osim čišćenja prozora, posljedice su mnogo veće jer ostavljaju trag i na zdravlju. Jedan je ovo od glavnih razloga splitskog akcijskog plana koji je u ponedjeljak usvojilo Gradsko vijeće. Cilj su učestalija mjerenja.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Hrvoje Zekanović - 1 "Milanovića je strah" Hrvoje Zekanović brani Turudićevo imenovanje: "Ovakva panika s Pantovčaka nije viđena"

"Preporuka je da Grad Split nastavi mjeriti kontrolu zraka na tom produčju, što ćemo mi svakako i učiniti sa većom vremenskom pokrivenošću", kaže Danijela Šegvić iz Odsjeka za zaštitu okoliša Grada Splita.

Direktor Luke, prvog susjeda stanara Brda, kaže ekipi Dnevnika Nove TV kako mjere koje predviđa Grad, Luka provodi i više od godinu dana.

"Mjerenja kvalitete zraka u proteklih nekoliko mjeseci pokazuju da više nema onečišćenja zraka. Skrećemo pažnju kako je kratkoročni akcijski plan donesen prije isteka 12 mjeseci kontinuiranog mjerenja kvalitete zraka, što je inače minimalni rok za davanje ocjene o kvaliteti zraka", odgovorio je Filip Rogušić iz tvrtke Luka.

Stanovnici su u više navrata prosvjedovali, nazivajući kvart toksičnim, tražili zaustavljanje trovanja... Tada je državni ispektorat utvrdio kako Luka radi po propisima.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje"

Ipak, u odnosu na prošlu godinu kad su izmjerene vrijednosti prelazile svaku granicu, ima pomaka.

"To su i rezultati pokazali. Uz primjenu mjera stanje što se tiče kvalitete zraka se normaliziralo", rekla je Šegvić.

"Ali još uvijek je to posao koji zahtjeva znatan angažman", rekla je Maja Čović iz Brda.

Ono što građani zaista žele jest izmještanje Luke na dobrobit zdravlja. Zasad imaju tek mjerne postaje koje, nadaju se, neće uskoro opet podivljati, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene