Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba to sve i platiti

Temperatura pada, potrošnja energenata raste: Neizvjesnost je sa svakim minusom sve veća

Aktualno Galerija Potrošnja energenata - 5 Potrošnja energenata - 5 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja energenata - 4 Potrošnja energenata - 4 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja energenata - 3 Potrošnja energenata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja energenata - 2 Potrošnja energenata - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potrošnja energenata - 1 Galerija 1/5 >>
Što je hladnoća veća, više se troši struje i plina za grijanje. Posljednjih dana trošimo više od prosjeka. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Pili Vesna svakog jutra,počinje ložiti već u devetom mjesecu i tako će sigurno do svibnja. 

''Ispod 10 metara jedno domaćinstvo ne može proći. Ako imaš dvije peći, tri, ako ložiš po sobama, nemaš centralno, bez 20 metara ne može zima proći'', kaže Vesna Vekić iz Ravnog Rašća.

Bila zima blaga ili teška , dođe joj na isto: ''Ne možeš u kući sjediti, naprimjer, ako je vani 10 ili 15 stupnjeva, moraš se toplo obući, ako se toplo obućeš, ubundaš, ne možeš ništa raditi, niti možeš prati suđe ni ništa, onda ipak drva idu, svejedno.''

A tko god se grije na plin, od petka je sigurno češće pomicao termostat. Odmah to vide i oni koji sve prate i vode evidenciju.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja Pripazite Hladni val može utjecati na zdravlje: Velika opasnost izdana je za Zagreb, a umjerena za Karlovac i Rijeku

''Možemo vidjeti da je sa subotom u odnosu, na primjer, prije dva dana, potrosnja na distribucijskim sustavima porasla s nekakvih 55.000 MWh na 73.000 MWh, odnosno to je porast više od 30 posto", kaže Darjan Budimir, direktor Hrvatskog operatora tržišta energije.

Zbog hladnoće više trošimo i struju. Od početka godine potrošnja je veća za 23 posto. Uz hladnoću utjecao je i povratak ljudi s odmora.

Treba to sve i platiti. Do 31. ožujka zamrznute su cijene plina i struje. Zasad se ne zna hoće li tako i ostati. Ali, Vlada je najavila da će subvencije i dalje ići najpotrebitijima. U toj skupini je i Milka Vukičević iz Dragotine.

Za zimu kaže da treba najmanje osam metara drva. Zalihe lagano odlaze, a prima tek 200 eura mirovine. ''Ja sam lani platila 75 eura metar iscijepanih, pa vi sad gledajte'', kaže Milka koja će do kraja ožujka ostati bez drva.

Neizvjesnost sa svakim minusom raste. Milka će se morati osloniti na tuđu pomoć. Pitanje je hoće li to biti Vladina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene