Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afrička svinjska kuga

Može li meso zaražene svinje završiti na tržištu? Stručnjak otkriva što bi se dogodilo u tom slučaju

Aktualno Galerija Afrička svinjska kuga u Hrvatskoj Afrička svinjska kuga u Hrvatskoj Foto: DNEVNIK.hr Vladimir Margeta i Marina Bešić Đukarić Vladimir Margeta i Marina Bešić Đukarić Foto: DNEVNIK.hr Vladimir Margeta, fakultet Agrobiotehničkih znanosti Vladimir Margeta, fakultet Agrobiotehničkih znanosti Foto: DNEVNIK.hr +0 Marina Bešić Đukarić, reporterka Nove TV Galerija 1/4 >>
Svinjska kuga širi se Hrvatskom brzinom munje. Uvode se nove mjere zaštite. Svinje usmrćuju na terenu injekcijama, pa odvoze na spaljivanje. Zabranjen je sav promet svinjama i svinjskim mesom u krugu od 20 kilometara od mjesta žarišta.

Veterinari su stigli i u Privlaku. U selu kraj Vinkovaca, zaraza je potvrđena na gospodarstvu s oko 120 svinja. Svinje su usmrćene i u Gunji, Rajevom Selu.

U Privlaci su držane u naseljenom dijelu mjesta, pa još nije jasno kako su se zarazile. Veterinari do grla zakopčani i kad su u pitanju informacije.

Širenje bolesti pokušava se suzbiti i rigoroznijim mjerama. Prvi put svinje su na dva gospodarstva usmrćene preventivno. Na razini Hrvatske trenutačno se analizira 200 uzoraka. Najviše iz Vukovarsko-srijemske županije koja praktički cijela postaje posebna zona nadzora.

Ugroze za ljudsko zdravlje, poručuje struka, nema. Ministarstvo poljoprivrede navodi da stvari drže pod kontrolom onoliko koliko je to u ovim okolnostima moguće.

"Najozbiljnija bolest"

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić u Čepinskim Martincima je razgovarala s Vladimirom Margetom s Fakulteta afrobiotehničkih znanosti.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga u Hrvatskoj Veterinarska inspekcija Ministarstvo donijelo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge

"Afrička svinjska kuga je trenutno najozbiljnija bolest kad govorimo o stočarstvu općenito u svijetu. To je vrlo zarazna virusna bolest, njezini simptomi su povišena temperatura do 41 stupanj, drhtavica, krvarenje na koži i sluznicama, dolazi čak i do proljeva i opstipacije", rekao je.

"Smrtnost je do 100 posto. Govorimo o jednoj vrlo ozbiljnoj bolesti s kojom nema šale", dodao je Margeta.

Meso zaražene svinje moglo bi završiti na tržištu?

Na pitanje može li se dogoditi da meso zaražene svinje završi na tržištu, Margeta navodi kako nije nemoguće.

"Iskustva iz susjednih zemalja govore da je bilo i toga pa ne možemo isključiti da se to ne dogodi i kod nas. Apeliram stoga da svi poštuju mjere koje će propisati ili je već propisalo Ministarstvo, Uprava za veterinarstvo i da se ponašaju prema uputama koje oni izdaju", dodaje.

Pročitajte i ovo Ostaci podmornice Titan vraćeni na kopno - 2 Nesreća tijekom ekspedicije VIDEO/FOTO Završena misija u blizini Titanica: Ostaci podmornice izvučeni s dna Atlantika

Ako bi takvo meso i završilo na tržištu, ljudima se ne može dogoditi ništa jer to nije bolest koja se prenosi na ljude, navodi.

"Međutim, to meso ponovno može doći u kontakt s nekim životinjama i na taj način virus se proširiti. On je vrlo otporan, dugo ostaje u okolišu i može se proširiti zaraza na taj način. Imamo primjere u susjednim zemljama da se upravo tako virus proširio dalje", upozorio je Margeta.

Još uvijek nije poznat izvor zaraze i jesu li to divlje svinje ili nešto drugo.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene