Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mira ni u mirovini

Novi udar na džepove najranjivije skupine građana: "Ja neću moći, mene je pogodilo"

Aktualno Galerija Poskupljuju domovi za starije - 1 Poskupljuju domovi za starije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Andrija Andrija Foto: DNEVNIK.hr Marko Marko Foto: DNEVNIK.hr Mira Mira Foto: DNEVNIK.hr +1 Poskupljuju domovi za starije - 3 Galerija 1/6 >>
Poskupljuju domovi za starije u Primorsko-goranskoj županiji. Iz Županije upiru prstom u državu i kažu da su odlučili povećati plaće, a sredstva za razliku nisu osigurana. Resorni ministar Marin Piletić uvjerava da se radi na novim kriterijima.

"Sada plaćam 4020, a po novoj cijeni bit će možda 25 eura više", kazao je Marko, jedan od korisnika doma za starije.

"Bar je to moglo pričekati do izbora, to sada što dižu cijene. Sad, dobro, ja imam djecu pa ni nije problem", dodaje Mira u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Katarine Jusić Mezga.

Nisu svi te sreće. Andrija navodi da mu je mirovina mala. "Ja neću moći, ni ova moja koja mi je skrbnik, i to je mene pogodilo", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajući podaci WHO otkrio koliko Europljana pati od dugog COVID-a: "To je složeno zdravstveno stanje o kojemu znamo vrlo malo"

Viša cijena od 1. srpnja čeka 1500 korisnika u domovima Primorsko-goranske županije.

"To je sad povećanje od šest posto. Prevedeno, to je oko maksimalmno 35 eura", kazala je ravnateljica Doma za starije osobe Kantrida Melita Raukar.

Nisu osigurana sredstva za domove

Pročelnica ureda za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač o razlogu za poskupljenje kaže: "Neovisno o porastu troškova života i cijena, razlog je i taj što je Vlada donijela odluku o privremenom dodatku na plaće za zaposlene, koje mi pozdravljamo. Ovo je sada dodatni udar koji je nemalen".

U državnom proračunu, kaže, ta sredstva nisu osigurana za domove kojima su osnivači županije. Ministar Piletić ističe, radi se na novim kriterijima.

"S jedne strane želimo povećati ukupnu masu sredstava za svih 45 domova za starije, a s druge strane izmijeniti postojeće kriterije s obzirom na neujednačen model, odnosno neujednačena sredstva koja županije dobivaju", pojašnjava.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Stigao avionom Lukašenko potvrdio nagađanja i otkrio gdje se sada nalazi šef Wagnera Jevgenij Prigožin

Šibensko-kninska, Zadarska, Varaždinska županija i Grad Zagreb poskupljenje ne planiraju.

U Splitsko-dalmatinskoj cijena je od 1. svibnja porasla do 30 posto. Prijedlog Upravnog vijeća doma Karlovačke županije je skok cijene od 1. kolovoza za 20 posto. U županijskim i državnim domovima diljem Hrvatske je oko 12 tisuća osoba.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene