Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mito i zloporaba položaja?

Mali maestro: Gotovo ispitivanje svjedoka, čekaju se završne riječi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitivanjem posljednjih svjedoka na zagrebačkome Županijskom sudu završen je dokazni postupak na ponovljenom suđenju bivšem potpredsjedniku Hrvatskoga fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju 'mali maestro'.

Na idućem ročištu 28. travnja održat će se završne riječi obrane i tužiteljstva, nakon čega slijedi nova nepravomoćna presuda. Na suđenju, ponovljenom zbog odluke Vrhovnoga suda kojom je ukinuta prijašnja oslobađajuća presuda, Gotovac se tereti da je od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo, a zauzvrat mu je davao informacije i upute kako bi mimo tržišnih uvjeta povoljno stekao dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela 'Bellevue' u vlasništvu HFP-a.

Sutkinja Gordana Mihela-Grahovac danas je ispitala posljednju dvojicu svjedoka koji su bili ispitani i na prvom suđenju - bivšeg ravnatelja splitske Lučke uprave i direktora Nogometnog kluba Hajduka, a danas državnog tajnika u Ministarstvu turizma Branka Grgića, te Matu Čuljka, koji je u Fondu radio na prodaji Dalmacijevina i pripremanju natječaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osumnjičen za zloporabe položaja Stanić u BiH postao počasni konzul Slika nije dostupna Ponovljeno suđenje 'Mali maestro': U ponovljenom suđenju ispitani prvi svjedoci

>> 'Mali maestro': Vrhovni sud razmatra USKOK-ovu žalbu

Budući da je obrana nakon toga zatražila malo više vremena za pripremu završnih riječi, sutkinja je iduće ročište najavila za 28. travnja. Kao i na prvom suđenju, Gotovac i Stanić tvrde kako nisu krivi za primanje mita i zloporabe položaja, to jest davanje mita i poticanje na zloporabe.

Prijašnja presuda ukinuta je zato što je Vrhovni sud ustvrdio kako je sudsko vijeće pogrešno zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora, u kojima Gotovac obavještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna te da Gotovac nije zloporabio položaj, nego je samo prekršio etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene