Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poduzetnik Svjetlan Stanić, kojega hrvatsko pravosuđe tereti kao jednog od sudionika korupcijske afere 'mali maestro', imenovan je počasnim konzulom Južne Koreje u BiH.


Tako je stekao pravo na sve privilegije i zaštitu sukladno Bečkoj konvenciji, prenosi u utorak sarajevski 'Dnevni avaz'. Suglasnost za Stanićevo imenovanje za počasnog konzula Južne Koreje Vijeće ministara BiH dalo je u rujnu, a odluka je stupila na snagu u ponedjeljak.

Vezani članci Slika nije dostupna Mali Maestro: 'Ruganje borbi protiv korupcije' Slika nije dostupna 'S Gotovcem nisam razgovarao o prodaji Dalmacijavina'

S obzirom da Južna Koreja nema svoje diplomatsko predstavništvo u BiH očekuje se kako će Stanić uskoro otvoriti počasni konzulat te države u Sarajevu. Stanić je zvanje počasnog konzula zaslužio kao čelni čovjek tvrtke 'Stanić trade' koja već 15-ak godina u BiH uspješno zastupa južnokorejsku tvrtku LG, jednog od najvećih proizvođača elektroničke opreme u svijetu.

>> Mali maestro: Gotovac došao, Stanić se nije pojavio na sudu

Stanić je drugooptuženi u aferi 'mali maestro', a tereti ga se da je dao mito bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i potaknuo ga na zlouporabu položaja i ovlasti u privatizaciji 'Dalmacijavina' te splitskog hotela 'Bellevue'. Stanić i Gotovac nepravomoćnom su presudom na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođeni krivnje, no hrvatski Vrhovni sud je u srpnju ove godine presudu ukinuo i naložio novo suđenje koje je u tijeku.

Ne znaju jer novonastala situacija može utjecati na suđenje

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas nisu znali reći može li Stanićev status počasnog konzula utjecati na nastavak suđenja. Njegov zagrebački branitelj Anto Nobilo nije bio dostupan za izjavu. Ponovljeno suđenje počelo je krajem listopada, a nastavak je zakazan za 21. i 24. siječnja kada bi trebalo biti saslušano desetak svjedoka, među kojima, i bivši potpredsjednik hrvatske Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec.

Bečka konvencija o konzularnim odnosima iz 1967. propisuje da karijerni i počasni konzuli uživaju imunitet od sudbenosti i osobnu nepovredivost samo za službene radnje u obavljanju svojih funkcija. U slučaju kaznenog progona postupak se mora voditi s dužnim poštovanjem prema konzulu zbog njegova službenog položaja i, osim ako je on uhićen ili pritvoren, na način kako bi se što je moguće manje ometalo obavljanje konzularnih funkcija, kaže konvencija. (Hina)