Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Besplatni pregledi za melanom

Ne dopustite da zbog lijenosti izgubite život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imate li na tijelu madeže koji mijenjaju oblik ili boju, a još niste bili na liječničkom pregledu - pravi je trenutak da to učinite!

Učestalost raka kože ili melanoma, kao i smrtnost, povećala se 3 puta. Ususret Danu borbe protiv zloćudne bolesti, 12. travnja organiziraju se besplatni pregledi širom Hrvatske. Prijaviti se možete već sada.

Pročitajte i ovo Borba protiv melanoma - 4 Rano otkrivanje Zabrinjavajuće! U danu otkriveno 10 melanoma te 62 sumnje na maligne bolesti na Korčuli i Pelješcu Borba protiv melanoma - 6 Smrtnost od melanoma 30 posto Liječnici će uskoro pozivati na pregled kože zbog melanoma, evo tko će prvi biti na popisu

>> VIDEO: Revolucija u otkrivanju raka kože

Svake godine je 500 novooboljelih od melanoma. 0800- 8501 je broj na koji možete besplatno dogovoriti pregled kože i madeža. I tako umiriti savjest. 'Osnovna pravila koja upućuju na praćenje madeža i javljanje liječniku su nepravilni rubovi prema okolini, više boja unutar jednog madeža, dijametar koji mora biti 0.5, 0.6 centimetra, pojava jednog uzvišenja, nepravilnosti, reljefne promjene', rekla je dr.sc. Ivana Nola, dr.med., dermatovenerolog.

Melanom ne bira ni osobu ni vrijeme ni mjesto. No ljudi svjetlije puti, a pogotovo oni koji imaju više od 50 madeža, u rizičnoj su skupini. 'Moramo ih na vrijeme pregledavati, redovito pregledavati i na vrijeme odstraniti madeže koji odgovaraju kriterijima', rekla je Nola i dodala je je stav 'Bolje madež ne operirati, ako se operira, dat će se na zlo' totalno kriv.

Ne zaboravite kremu s visokim zaštitnim faktorom

Ljeto je pred vratima, temperature su sve više, sunčane zrake sve jače. Jedan od načina zaštite od melanoma su kape, šeširi, sunčane naočale. No nikako ne zaboravite kremu s visokim faktorom zaštite.

Moramo se jako paziti solarija. Izbjegavati pretjerano izlaganje solariju i pravom suncu, moramo birati vrijeme, da to ne bude između 11 i 17 sati', rekla je liječnica. U posljednjih nekoliko godina smrtnost od melanoma povećala se za 300 posto. Ne dopustite da zbog odgađanja bezopasnog, 5-ominutnog pregleda - izgubite život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene